Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [inne]Od poczatku
NieDzielny
post 22.11.2010, 20:38:41
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam jestem nowy na forum i calkiem zielony sadsmiley02.gif , mam pare pytan odnosnie tworzenia gry przeglondarkowej(wiem ze to praco chlonny proces).Nie wiem jaki jezyk bedzie najlepszy, czytalem tematy przyklejone ale nic ciekawego nie znalazlem.Gra bedzie cos jak www.kosmiczni.pl www.ogame.pl .Czy odrazu musze kupywac serwer ? czy moge najpierw napisac gre a pozniej na bezplatnym hoscie ja przetestowac ?, z tego co wyczytalem to mozna najpierw napisac gre ale nie wiem czy mozna ja przetestowac na bez platnym hoscie.Czekam na odp. ktore mi pomoga.Z gory dzieki

Ten post edytował NieDzielny 22.11.2010, 20:39:25
Go to the top of the page
+Quote Post
daros17
post 22.11.2010, 20:43:42
Post #2

-----

Możesz ściągnąć xamppa, webserw i na localu testować swoje skrypty. Proponowałbym Ci zacząć od podstaw i napisaniu jakiś prostych skryptów.
+Quote Post
Crozin
post 22.11.2010, 21:15:32
Post #3

-----

Cytat
Nie wiem jaki jezyk bedzie najlepszy
Obojętnie jaki. Ale raczej wybranie takiego przystosowanego do pracy w charakterze sieciowym (konkretniej: strony internetowej) ułatwi trochę życie. Proponowałbym Javę, Pythona, Ruby, PHP - w takiej właśnie kolejności jeżeli miałbyś wybierać, ale oczywiście wybrać możesz co Ci się tylko zachce.

Całe środowisko możesz postawić u siebie na komputerze - system operacyjny czy konfiguracja sprzętowa nie będzie miała praktycznie żadnego znaczenia.
+Quote Post
LargerWoo
post 22.11.2010, 21:43:02
Post #4

-----

Cytat(NieDzielny @ 22.11.2010, 20:38:41 ) *
Witam jestem nowy na forum i calkiem zielony sadsmiley02.gif , mam pare pytan odnosnie tworzenia gry przeglondarkowej(wiem ze to praco chlonny proces).Nie wiem jaki jezyk bedzie najlepszy, czytalem tematy przyklejone ale nic ciekawego nie znalazlem.Gra bedzie cos jak www.kosmiczni.pl www.ogame.pl .Czy odrazu musze kupywac serwer ? czy moge najpierw napisac gre a pozniej na bezplatnym hoscie ja przetestowac ?, z tego co wyczytalem to mozna najpierw napisac gre ale nie wiem czy mozna ja przetestowac na bez platnym hoscie.Czekam na odp. ktore mi pomoga.Z gory dzieki

Wiem, że poza tematem ale nie mogłem się powstrzymać!

NIE przeglondarkowej TYLKO przeglądarkowej

NIE praco chlonny TYLKO pracochłonny

NIE kupywac TYLKO kupować

NIE bez platnym TYLKO bezpłatnym

Najlepszym językiem dla Ciebie będzie nauka języka ojczystego winksmiley.jpg

+Quote Post
Mephistofeles
post 22.11.2010, 22:14:53
Post #5

-----

Co już umiesz? Jeśli nic, albo trochę więcej niż nic - odpuść sobie. Wrócisz do tego za parę lat, gdy będziesz gotowy tongue.gif.
+Quote Post
Skie
post 22.11.2010, 22:28:47
Post #6

-----

Cytat
Co już umiesz? Jeśli nic, albo trochę więcej niż nic - odpuść sobie. Wrócisz do tego za parę lat, gdy będziesz gotowy tongue.gif.

Z drugiej jednak strony taki projekt może być najlepszym rozwiązaniem w przypadku nauki obsługi technologii związanych z www :-)

--------------------
Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+
Strona Domowa | Elradia MMORPG
FireFox: make the web better.
+Quote Post
Mackos
post 22.11.2010, 22:58:18
Post #7

-----

Cytat(Skie @ 22.11.2010, 22:28:47 ) *
Z drugiej jednak strony taki projekt może być najlepszym rozwiązaniem w przypadku nauki obsługi technologii związanych z www :-)

Popieram najlepiej nauczysz się w praktyce ;P przynajmniej ja tak zrobiłem.
Niedzielny proponowałbym Ci ściągnięcie jakiegoś już gotowego skryptu i przeedytowanie go na własne potrzeby, przynajmniej podszkolisz się z php
a pracy będziesz miał o wiele mniej.
Temat serwera jest dość krótki, jesli to ma być komercyjna gra, to na początek jak najbardziej localhost na własnym komputerze później coś bardziej zaawansowanego na pewno coś co ma przynajmniej cron'a winksmiley.jpg bo do takich gierek bez tego się nie da.

--------------------
WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
+Quote Post
Mephistofeles
post 22.11.2010, 23:20:32
Post #8

-----

Owszem, da się bez crona. Ale nie polecam myśleć o komercjalizacji gry na tym etapie ;/.
+Quote Post
NieDzielny
post 23.11.2010, 18:48:32
Post #9

-----

Dobra wybralem najprostszy jezyk PHP ;] .Moze macie jakis fajny skrypt na taka gre ?.Jeszcze jedno pytanie czy samym PHP moge napisac taka gre ?
+Quote Post
Mephistofeles
post 23.11.2010, 19:54:47
Post #10

-----

No i się zaczęło. Dla ciebie tworzenie gry to odpalenie gotowca? Nie, nie napiszesz gry w PHP bez używania innych technologii, musisz w końcu gdzieś dane trzymać, coś wyświetlać, jakiś AJAX też by się przydał.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.06.2025 - 23:15