![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-mag32- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Piszę obsługę wielu języków strony. Zrobiłem klase która zwraca odpowiedni komunikat w wyznaczonym języku. Problem pojawia się, gdy chcę oddzielić komunikaty od pliku klasy. Gdy jest tak to działa, zapisane w pliku class_lang.php
wywoływane z pliku np. index.php
Natomiast chcę same komunikaty zapisać do innego pliku, zestawu plików językowych i wtedy coś mi nie chce wychodzić. Pojawia siękomunikat: Parse error: parse error, expecting `T_FUNCTION' in C:\wamp\www\isztar\lang\class_lang.php on line 4 plik przybrał taką postać
a plik lang.pl.php
Nie bardzo wiem jak to rozwiązać i w czym jest problem, próbowałem już na różne sposoby, ale nie wychodzi. Domyślam się, że coś robię źle z tym dołączeniem pliku, ale nie wiem jak to rozwiązać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Zastanów się co robisz, mianowicie "wklejasz" w to miejsce kawałek kodu, który został zawarty w pliku lang.pl.php i dostajesz następującą rzecz:
Domyślasz się już gdzie jest błąd? ![]() Co innego gdybyś przekazał zawartość tablicy do egzemplarza obiektu i np. w konstruktorze, a potem udostępnił ją dla funkcji w klasie i wtedy dopiero zwrócił wybrany element. Ten post edytował Daiquiri 21.11.2010, 15:02:46 |
|
|
-mag32- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak.
Więc a powinno być To masz na myśli? Cytat przekazał zawartość tablicy do egzemplarza obiektu i np. w konstruktorze, a potem udostępnił ją dla funkcji w klasie i wtedy dopiero zwrócił wybrany element. Co prawda nie jestem całkiem zielony z tego, ale jak byś mógł nieco jaśniej, to był bym wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Jeżeli przebudowałbyś odpowiednio swoją klasę, mógłbyś przekazać potrzebną tablicę, już przy tworzeniu nowego ezgemplarza obiektu, np.
Nie wiem natomiast jak wygląda całość kodu, więc to jedynie sugestia. Mam nadzieję, że nie pokręciłam zmiennych w przykładzie ![]() Ten post edytował Daiquiri 21.11.2010, 16:01:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytam z innej beczki: nie przeszkadza ci tłumaczenie po id? Ja się z tym spotykam w Homeworld 2 przy okazji modowania i szczerze nienawidzę takiego rozwiązania, ale co zrobić
![]() |
|
|
-mag32- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co więc proponujesz Mephistofeles? Ta strona jest pisana od zera więc puki co wszystko dozwolone.
Jakie inne rozwiązanie? Teraz wygląda to TAK: plik class_lang.php
plik lang.pl.php
plik index.php
i działa jak chciałem DZIĘKI WIELKIE Daiquiri |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:50 |