![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dwa pytania, bo chce w miare zoptymalizowac sobie zapytania do bazy, aby nie robic zbednych zapytan. 1. Czy robiac zapytanie UPDATE mozna odrazu pobrac dane (cos w stylu SELECT)? 2. Jak zamknac polaczenie z baza, gdy lacze sie z nia za pomoca funkcji:
Gdy zrobie mysql_close($dbc), poza ta funkcja, to chyba uchwyt $dbc nie bedzie ustawiony, bo ta zmienna jest lokalna (tylko wewnatrz funkcji). EDIT: Jeszcze trzecie pytanko (wybaczcie, ale dawno sie SQL nie bawilem) 3. Jak pobrac pojedynczy rekord z bazy sql? Bo mysql_fetch_array() zwraca nam tablice z cala zawartoscia bazy, a mozna pobrac tylko pojedynczy rekord? Pozdrawiam Ten post edytował lepmajster 21.11.2010, 13:05:55 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem to nie możesz wykonać dwóch zapytań jednocześnie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobranie tylko jednegj komorki:
Do pobrania tylko jednego rekordu, mimo iz wiecej spelnia zapytanie uzyj LIMIT 1 np:
Do zamkniecia polaczenia zrob po prostu mysql_close(); Ten post edytował sadistic_son 21.11.2010, 13:37:11 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Dzieki za pomoc
![]() Z tego co wiem to nie możesz wykonać dwóch zapytań jednocześnie. Jestes pewien? Bo mi sie wydaje, ze gdzies tutaj byl temat z UPDATE, gdzie w jednym zapytaniu robiono update i pobierano dane - ale nie moge znalesc :/ Pobranie tylko jednegj komorki: Do pobrania tylko jednego rekordu, mimo iz wiecej spelnia zapytanie uzyj LIMIT 1 np:
Do zamkniecia polaczenia zrob po prostu mysql_close(); Cos mi z tym mysql_result() nie wychodzi, ciagle mam NULL zwracane :/
Cos robie zle? -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie SELECT * FORM tylko SELECT * FROM ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Nie SELECT * FORM tylko SELECT * FROM ![]() Dzieki, wlasnie tez przed chwila zauwazylem - ale gafa (FORM ![]() Do tego usawilem dla body background-color: black;, a nie zmienilem koloru czcionek, wiec nawet nie widzialem komunikatu o bledzie ![]() Chyba jeszcze po sobocie nie doszedlem do siebie ![]() -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak to już jest
![]() Każdemu może się zdarzyć - szczególnie po tak udanej nocy (jak się domyślam) ![]() Pozdrawiam. -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
EDIT:
To jeszcze jedno pytanie. mysql_result() zwraca tylko jeden rekord z danego wiersza? Nie da sie zrobic tak, aby zwracalo caly wiersz w tablicy, czy po prostu do tego uzyc mysql_fetch_array(), ale bez petli while? -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Zrób coś w ten deseń:
Pamiętaj, że rekordy zliczane są od 0 (nie od 1) ![]() P.S. lepiej użyj pętli ![]() Ten post edytował modern-web 21.11.2010, 14:45:49 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Ja myslalem nad takim czyms:
Ale nie wiem, czy jest to poprawne zastosowanie tej funkcji mysql_fetch_array() i czy do takich rzeczy, nie ma czegos "lepszego". Pozdrawiam -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Z tego co wyczytałem w manualu Twoje zastosowanie tej funkcji jest jak najbardziej poprawne
![]() Nie przychodzi mi do głowy inne rozwiązanie... Ten post edytował modern-web 21.11.2010, 14:50:29 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:05 |