![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2004 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zna ktoś może jakieś API dla php (najlepiej w wersji 5), które umożliwa utrwalanie obiektów w bazie danych ? Chodzi mi o coś podobnego do Java Data Objects (JDO) lub Hibernate dla Javy. Dzięki temu kod aplikacji współpracującej z bazą znacznie by się zmniejszył, stałby się bardziej czytelny i łatwiejszych w utrzymaniu. -------------------- ciężkie jest życie kodera :(
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
utrwalenie obiektow w bazie ?
chodzi tobie o [manual:3087461e92]serialize[/manual:3087461e92] [manual:3087461e92]unserialize[/manual:3087461e92] najpierw zachowujesz przy pomocy serialize dane obiektu i zapisujesz dane do bazy, a jesli chcesz miec spowrotem dany obiekt, to pobierasz jego dane z bazy i uzywasz funkcji unserialize chyba o to chodzilo... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2004 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat utrwalenie obiektow w bazie ?
chodzi tobie o [manual:b91b6c4b83]serialize[/manual:b91b6c4b83] [manual:b91b6c4b83]unserialize[/manual:b91b6c4b83] najpierw zachowujesz przy pomocy serialize dane obiektu i zapisujesz dane do bazy, a jesli chcesz miec spowrotem dany obiekt, to pobierasz jego dane z bazy i uzywasz funkcji unserialize chyba o to chodzilo... Hmm... Przyznam, że z takim podejściem się jeszcze nie spotkałem. Wydaje mi się jednak ono dość ograniczone: bo jak na przykład przeszukać bazę danych, skoro wszystko przechowywane jest w postaci binarnej? Czyżby trzeba było wszystkie obiekty najpierw wczytać i dopiero później to przerobić? Chodziło mi raczej o jakąś technologię, która pozwalałaby na łatwe zapisywanie, aktualizowanie, przeszukiwanie obiektów (wszystko to z pominięciem wyrażeń SQLa, na przykład po stworzeniu obiektu danej klasy, specjalne metoda zapisywałaby obiekt do bazy wg odwzorowań właściwość obiektu<->kolumna) -------------------- ciężkie jest życie kodera :(
|
|
|
![]()
|
|
Po długich poszukiwaniach w końcu znalazłem taką bibliotekę.
Jakby ktoś był zainteresowany: http://pear.php.net/package/DB_DataObject http://www.phpdb.org/ - dla PHP5 -------------------- ciężkie jest życie kodera :(
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spojrzeć do PEARa do modułu DB_DataObject nie wiem czy o to dokładnie chodzi (nie używałem tego modułu) ale... może okaże się to pomocne.
widzę że się spóźniłem... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:01 |