![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2010 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już od kilku dni głowię się nad procesem logowania i nie potrafię przebić się przez raczej łatwy problem - jak sprawdzić, czy login znajdujący się w formularzu znajduje się także w bazie danych ? Próbowałem różnych rozwiązań, opierałem się na tym jednak nic nie działa. Aktualnie próbowałem tego rozwiązania :
Jednak wyskakuje mi błąd Cytat Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING in C:\Program Files (x86)\WebServ\httpd\index.php on line 17 Gdzie 17 linia to w przypadku tego urywku kodu linia 5. Proszę o szybką pomoc (; |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tak krótkim skrypcie zrobiłeś kilka błędów:
Cytat # if ($login == null && $password==null) # { # echo("Wypełnij wszystkie pola"); # } Takie cos sprawdza czy login I haslo sa puste, jesli jedna z tych danych bedzie pusta to skrypt i tak dalej sie bedzie wykonywać. Cytat mysql_query(SELECT 'nick' FROM 'user' WHERE 'nick' IN($login) Nie powstawiałeś (EDIT: apostrofów/cudzysłowów) w odpowiednich miejscach, dlatego Ci wyskakuje błąd. Cytat IN($login) zamiast tego lepiej użyć operatora `=`, bo teraz użytkownik może podać kilka nicków na raz. Cytat # elseif (mysql_query(SELECT 'nick' FROM 'user' WHERE 'nick' IN($login))) sprawdzasz tylko czy login istnieje... czyli wystarczy, że użytkownik poda sam login (bez hasła) i już jest zalogowany. Cytat # elseif (mysql_query(SELECT 'nick' FROM 'user' WHERE 'nick' IN($login))) Taka składnia zawsze zwróci true, w związku z czym użytkownik zawsze się zaloguje, bo funkcja mysql_query zwraca resource. Zapoznaj się z funkcją mysql_num_rows(); Ten post edytował pyro 21.11.2010, 00:08:26 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2010 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest na razie zalążek skryptu, specjalnie nie dałem sprawdzania hasła, gdyż chciałem najpierw sprawdzić login
![]() Czy w takim razie mógłbyś pokazać mi jak poprawnie wstawić nawiasy do tego skryptu ? Ten post edytował Hikamare 21.11.2010, 00:06:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przykład:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorrki, przejęzyczyłem się. Miałem na myśli apostrofy/cudzysłowy. Myślę, że dasz radę je wstawić sam, jak chwilkę nad tym pomyślisz. Interesuje Cię tylko część pomiędzy `mysql_query(` a `)`.
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Skorzystałem z rozwiązania darosa, jednak po kliknięciu zaloguj otrzymuję taki błąd :
A przecież nie mam hasła do bazy danych.. Nie rozumiem, ;x |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wcześniej masz nawiązane połączenie z bazą? Poczytaj mysql_query
Ten post edytował daros17 21.11.2010, 00:36:40 |
|
|
![]()
|
|
Tak. Używam funkcji, wcześniej nie było z tym problemu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Używam funkcji, wcześniej nie było z tym problemu. Jakiej funckji? Przed wykonaniem funkcji mysql_query trzeba wcześniej połączyć się z bazą danych za pomocą mysql_connect następnie wybrać odpowiednią bazę danych za pomocą mysql_select_db. Wykonujesz te kroki? -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
W pliku index.php :
W pliku functions.php :
|
|
|
![]()
|
|
wywal te małpy z pliku functions.php Po drugie ustaw hasło na bazę danych i wpisz je
Ten post edytował daros17 21.11.2010, 01:12:21 |
|
|
![]()
|
|
To nic nie zmienia.
|
|
|
![]()
|
|
Zmień hasło i spróbuj
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma hasła - w tym jest problem.
|
|
|
![]()
|
|
No to ustaw hasło. Wejdź http://localhost/phpmyadmin/ Następnie Uprawnienia i jest ikonka Edycji(Edytuj uprawnienia) i będzie tam rubryka hasło
Ten post edytował daros17 21.11.2010, 01:38:46 |
|
|
![]()
|
|
Okej - problem z bazą rozwiązany, jednak teraz pojawia się kolejny - wrzucam query do skryptu i nic się nie dzieje. Dodałem do bazy rekord - nick : admin, hasło : admin. Wpisuję w formularzu nick : admin i dalej nic. Oto skrypt :
Pokazuje mi się także błąd : Cytat Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files (x86)\WebServ\httpd\index.php on line 20
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zrób tak:
Pisałem na szybko więc moze być gdzieś drobny błąd Ogółem w taki sposób jak ty próbujesz chyba n ie uda Ci się wypisać wartości z bazy. Ten post edytował Mackos 21.11.2010, 18:40:24 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files (x86)\WebServ\httpd\index.php on line 21 Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files (x86)\WebServ\httpd\index.php on line 25 Twój login to : Niestety. Nic się nie zmienia ;( |
|
|
![]()
|
|
spróbuj tak:
|
|
|
![]()
|
|
Daros17 ! Uwielbiam Cię ! Dziękuję za pomoc. Działa (;
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:12 |