![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
ciągle nie rozumiem jak powinno się prawidłowo używać template i widoków w kohanie. Załóżmy, że robię stronę z recenzjami aparatów fotograficznych (bo robię). Mam już template z szablonem całej strony, którego kontroler dziedziczy po Controller_Template. Teraz chciałbym porobić poszczególne podstrony, np. podstronę samej recenzji. Domyślam się, że najlepiej, by miała swój własny kontroler i widok. Ale jak połączyć je z template? Czy kontroler tego widoku powinien dziedziczyć po moim template? Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego, bo tutoriale, które znalazłem, odnoszą się do zbyt prostych przykładów i nie rozwiewają moich wątpliwości. Zatem mam:
Jako że raczkuję w tej tematyce, proszę o wytłumaczenie mi jak to się robi na moim przykładzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W main.php w klasie dziedziczącej po Controller_Template definiujesz za pomocą $template swój szablon czyli:
W innych kontrolerach dziedziczących po Twojej klasie z main.php czy w samym main.php ładujesz widok do zmiennej i przekazujesz do szablonu czyli np.
Teraz w nazwa_szablonu.php umieszczasz $content, która wyświetli widok z review.php , natomiast w review.php możesz umieścić zmienną $zmienna_dla_review. Powyższe oczywiście dla włączonego automatycznego renderowania widoków. Nie ma tu żadnej skomplikowanej filozofii. -------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli powszechnie spotykaną praktyką jest to, że wszystkie kontrolery widoków (które mają zostać przekazane do szablonu) dziedziczą po kontrolerze template?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie tak. Polecam, w przypadku takich FW jak Kohana, posiłkować się kodem z przykładowych projektów Open Source np. Kohanut (oni dziedziczą po Admin, ale to to samo bo on zajmuje się także widokiem). Kod w przypadku młodych projektów nie jest tam zbyt skomplikowany i można popatrzyć jak inni rozwiązują pewne sprawy.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 23:56 |