![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mój problem polega na tym, że na hostingu X, na którym pół roku temu człowiek Y zaczął robić stronę funkcja mysql_fetch_array działała poprawnie, teraz dostałem ową stronę jednak na moim hostingu z wersją php 5.2.14 funkcja ta działa błędnie, przykład zastosowania: Kod <?php if(isset($_GET['podanie']) and is_numeric($_GET['podanie']) and !isset($_GET['akcja'])){ $zapytanie_podanie = "SELECT * FROM ".$prefix."forum_users WHERE user_id=".$_GET['podanie'].""; $rezultat_podanie = mysql_query($zapytanie_podanie) or die("Wystapil blad"); while($array_podanie = mysql_fetch_array($rezultat_podanie)){ ?> <div id="player_panel_side_right_top"> Sprawdzanie podania </div> <div id="player_panel_content"> <form action="index.php?strona=pp&podanie_zatwierdz=<?php echo $_GET['podanie']; ?>" method="post"> <div class="div_pole"> <strong>Odpowiedz 1:</strong> <br /><?php echo $array_podanie['odpow1']; ?> </div> <div class="div_pole"> <strong>Odpowiedz 2:</strong> <br /><?php echo $array_podanie['odpow2']; ?> </div> <div class="div_pole"> <strong>Odpowiedz 3:</strong> <br /><?php echo $array_podanie['odpow3']; ?> </div> Jak widać tutaj została użyta funkcja: Kod while($array_podanie = mysql_fetch_array($rezultat_podanie)){ ?> Jednak np tu: Kod <strong>Odpowiedz 1:</strong> <br /><?php echo $array_podanie['odpow1']; ?> Po : nie znajduję się wartość z tabeli MySQL. Proszę o pomoc, tak używana funkcja znajduje się w całej stronie którą niedawno kupiłem, bez Waszej pomocy nic nie będzie działać poprawnie ![]() Pozdrawiam. -------------------- Nie znam się na Php.
Wszystko robię metoda prób i błędów, CTR + C, CTR + V. :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj do kodu:
var_dump($rezultat_podanie) i napisz co ci zwraca. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod resource(19) of type (mysql result)
-------------------- Nie znam się na Php.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamień na fetch_assoc, albo dodaj drugi parametr MYSQL_ASSOC.
Tak w ogóle jaki błąd wychodzi? |
|
|
![]()
|
|
Kod Zamień na fetch_assoc, albo dodaj drugi parametr MYSQL_ASSOC. Ojojoj, mógłbym łaskawie prosić nieco bardziej zrozumiale dla prostego ludu ? ![]() Co mam zmienić ? Tą funkcję: mysql_fetch_array zamienić na: fetch_assoc ? Nie pojawia się błąd, po prostu w miejscy gdzie powinien być tekst z zapytania nie ma nic. Z tego co gdzieś czytałem ASSOC to litery a jeżeli będzie np: Kod $array_podanie['0'] To wtedy co mam zrobić ? A czy mogę dodać do tej funkcji co teraz jest MYSQL_BOTH ? I w tedy będzie się to tyczyło i licz i cyfr. Mam w całej stronie tak popisane jak na w/w przykładzie wiec ciężko będzie to wszystko zamieniać :/ Ten post edytował Colder 19.11.2010, 23:17:11 -------------------- Nie znam się na Php.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_fetch_assoc zwraca tablicę asocjacyjna, czyli kluczami są nazwy pól w bazie. Btw '0' to nadal tekst (choć mogę się mylić, PHP jest specyficzne pod względem typów), co innego gdyby kluczem było samo 0.
Teoretycznie domyślnie jest MYSQL_BOTH, ale warto sprawdzić tylko dla tablicy asocjacyjnej żeby wykluczyć błąd w tym miejscu. |
|
|
![]()
|
|
Racja, ale ja wiem iż na hostingu pana Y to działa
![]() Było tak: Pan Y robił mi stronę i ja sobie ją testowałem na jego hostingu, potem przekazał mi pliki a teraz gdy je wgrałem na swój hosting ta funkcja działa niepoprawnie. ![]() Moja wersja php to 5.2.14 niestety nie wiem jak wersja była stosowana u pana Y, jednak ten jego hosting wraz z moją stroną jest robiony już pół roku więc może on mieć jakąś nieaktualną wersję... Jeżeli to ważne mogę spróbować uzyskać taką informację. -------------------- Nie znam się na Php.
|
|
![]()
|
|
Pokaż var_dump(mysql_fetch_array($rezultat_podanie)), może problem tkwi gdzie indziej.
|
|
|
![]()
|
|
Aj, masz rację!
Ehh byłem zbyt pochopny i mam nauczkę ![]() Dzięki za pomoc ![]() Ten post edytował Colder 20.11.2010, 17:57:15 -------------------- Nie znam się na Php.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:03 |