![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2004 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Oto mój pierwszy skrypt php oparty o bazę MySQL. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak w najłatwiejszy sposób dodać do niego funkcje komentowania newsów? Jest to chyba wogóle mój pierwszzy skrypt php
![]() add.php [php:1:db4617d307]<? $data = time(); $zapytanie = "INSERT INTO news SET tytul='$tytul', autor='$autor', tresc='$tresc', data='$data'"; mysql_connect("serwer_bazy", "login", "haslo"); mysql_select_db("baza"); $dodaj = mysql_query($zapytanie); if($dodaj) echo "News został prawidłowo dodany do bazy."; else { echo "Niestety, podczas dodawania newsa do bazy wystąpił błąd."; } ?>[/php:1:db4617d307] write.php Kod <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<TITLE>Nowy news</TITLE> <FORM METHOD=POST ACTION=add.php> <b>Autor:</b><BR> <INPUT TYPE=text NAME=autor> <BR> <b>Tytuł:</b><BR> <INPUT TYPE=text NAME=tytul> <BR> <b>Tresc:</b><BR> <TEXTAREA COLS=50 ROWS=8 NAME=tresc></TEXTAREA><BR><BR> <INPUT TYPE=submit VALUE="Dodaj Newsa"> <BR> </FORM> news.php [php:1:db4617d307] <? mysql_connect("baza", "user", "pass"); mysql_select_db("nazwa"); $zapytanie = "SELECT * FROM news ORDER BY id DESC LIMIT 0, 6"; $odczyt = mysql_query($zapytanie); while($wiersz=mysql_fetch_array($odczyt)) { echo " <table border=0 width=98%> <tr> <td colspan=2 bgcolor=black><B>".$wiersz['tytul']."</B> [ author: ".$wiersz['autor']." // date: ".date("d-m-Y, H:i:s", $wiersz['data'])." ]</td> </tr> <tr> <td colspan=2>".$wiersz['tresc']."</td> </tr> <tr> </tr> </table> "; } ?> ?>[/php:1:db4617d307] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:19 |