![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem skrypty do obsługi drzew w PHP w połączeniu z przechowywaniem ich w MySQL. Następnie dodałem sobie skrypt w JS żeby to ładnie śmigało bez przeładowywania strony. Mam problem tego rodzaju, że w Chromie i Operze wszystko ładnie chodzi bez zająknięcia. W IE (8) wyświetla się tylko część strony (ta pod formularzami), a już w FF nic nie działa. Proszę o podpowiedź, pomoc w rozwiązaniu problemu. Dodam tylko, że zastanawiałem się nad dodaniem stosu z akcjami przed wykonaniem XMLHttpRequest, ale nie wiem czy w tym problem tkwi. Wiem też, że taka struktura aż prosi się o wykorzystanie plików XML i do tego dążę, ale zacząłem od samego kodu PHP i dlatego na chwilę obecną jest to wszystko bez XMLów. Teraz zależy mi żeby to działało na każdej przeglądarce, a jak się z tym uporam to będę się męczył z XMLami. Poniżej listeningi dla mojego kodu: pliki Dodałem na zewn. server, bo post był za długi. Tutaj zamieszczam tylko kod JS,index.html i plik ze stylami (w archiwum są jeszcze pliki PHP) index.html
funkcje.js - znajduje się w folderze js Kod //przechowuje obiekt XMLHttpRequest var xmlHttp = createXmlHttpRequestObject(); //wyśiwtlać błędy? var debugMode = true; //adres i parametry var url = "drzewo.php"; var toReload = "drzewo.php?action=reload"; var toTreeList = "drzewo.php?action=showList"; var actionAddItem = "drzewo.php?action=add"; var actionDelItem = "drzewo.php?action=del"; var actionMoveItem = "drzewo.php?action=move"; //cache dla zapytań var cache = new Array(); //tworzenie obiektu XMLHttpRequest function createXmlHttpRequestObject() { //odwołanie do obiektu XMLHttpRequest var xmlHttp; //all, za wyjątkiem IE6 i wcześniejszych try { //tworzenie obiektu XMLHttpRequest xmlHttp = new XMLHttpRequest(); } catch(e) { //dla IE6 i wcześniejszych var XmlHttpVersions = new Array( "MSXML2.XMLHTTP.6.0", "MSXML2.XMLHTTP.5.0", "MSXML2.XMLHTTP.4.0", "MSXML2.XMLHTTP.3.0", "MSXML2.XMLHTTP", "Microsoft.XMLHTTP"); //przeszukanie w celu znalezienie prog id for(var i=0; i<XmlHttpVersions.length && !xmlHttp; i++) { try { //tworzenie obiektu XMLHttpRequest xmlHttp = new ActiveXObject(XmlHttpVersions[i]); } catch(e) {} } } //zwrócenie stworzonego elementu lub błedu if(!xmlHttp) alert("Błąd podczas tworzenia obiektu XMLHttpRequest."); else return xmlHttp; } function display(message) { //odwołanie do elemntu "<div>" na stronie myDiv = document.getElementById("content"); //wyświetla komunikat myDiv.innerHTML = message; } function displayList(message) { var listy = ["id_dodaj_pod","id_usun","id_przenies_co","id_przenies_pod"]; var i=0; for(i=0;i<listy.length;i++) { //odwołanie do elemntu "<div>" na stronie myList = document.getElementById(listy[i]); //wyświetla komunikat myList.innerHTML = message; } } //funkcja wyświetla komunikat o błędzie function displayError(message) { //jeżeli zmienna debugMode ustawiona na "true" wyświetla szczegóły błędu var infoDiv = document.getElementById("info"); infoDiv.className = "info_err"; infoDiv.innerHTML = message; } //wyśiwtlanie informacji o ostatniej wykonanej czynności function showInfo(message) { var infoDiv = document.getElementById("info"); infoDiv.className = "info_ok"; infoDiv.innerHTML = message; } //wywołanie serwera function pre_load() { //jeżeli xmlHttp nie jest pusty if(xmlHttp) { //łączenie z serwerem try { //żądanie HTTP xmlHttp.open("GET", toTreeList, false); xmlHttp.onreadystatechange = handleResponseList; xmlHttp.send(null); } catch(e) { displayError(e.toString()); } //łączenie z serwerem try { //żądanie HTTP xmlHttp.open("GET", toReload, false); xmlHttp.onreadystatechange = handleResponse; xmlHttp.send(null); } catch(e) { displayError(e.toString()); } } } //funkcja wywoływana przy zmianie statusu żądania function handleResponse() { if(xmlHttp.readyState == 4) { if(xmlHttp.status == 200) { try { //przetwarza wiadomość z serwera getResults(); } catch(e) { displayError(e.toString()); } } else { displayError(xmlHttp.statusText); } } } function handleResponseList() { if(xmlHttp.readyState == 4) { if(xmlHttp.status == 200) { try { //przetwarza wiadomość z serwera getResultsList(); } catch(e) { displayError(e.toString()); } } else { displayError(xmlHttp.statusText); } } } //obsługuje odpowiedź z serwera function getResults() { //pobieranie odpowiedzi z swrera var response = xmlHttp.responseText; //błąd? if(response.indexOf("ERRNO") >= 0 || response.indexOf("error") >= 0 || response.length == 0 ? "Bład serwera." : response); //wyświetla wiadomość display(response); } function getResultsList() { //pobieranie odpowiedzi z swrera var response = xmlHttp.responseText; //błąd? if(response.indexOf("ERRNO") >= 0 || response.indexOf("error") >= 0 || response.length == 0 ? "Bład serwera." : response); //wyświetla wiadomość displayList(response); } //dodawanie elementu function addItem() { //pobieranie wartości dla $name i $id (funkcja php) var item_name = document.getElementById("nazwa").value; var item_id = document.getElementById("id_dodaj_pod").value; //czy wpisano nazwę nowej kategorii? if(item_name == "") alert("Nie podano nazwy kategorii!"); else { //jeżeli xmlHttp nie jest pusty if(xmlHttp) { //łączenie z serwerem try { //żądanie HTTP xmlHttp.open("GET", actionAddItem + "&name=" + item_name + "&id1=" + item_id, false); xmlHttp.onreadystatechange = handleResponseList; xmlHttp.send(null); } catch(e) { displayError(e.toString()); } } } //wykasowanie wpisanej nazwy katalogu document.getElementById("dodaj").reset(); //przeładowanie list i drzewa pre_load(); //wyśiwtlenie informacji dla użytkownika showInfo("Element został poprawnie dodany."); } //usuwanie elementu function delItem() { //pobieranie wartości dla $name i $id (funkcja php) var item_id = document.getElementById("id_usun").value; //czy na pewno usunąć? var sure = confirm("Na pewno usunąć wybrana kategorię?"); if(sure) { //jeżeli xmlHttp nie jest pusty if(xmlHttp) { //łączenie z serwerem try { //żądanie HTTP xmlHttp.open("GET", actionDelItem + "&id1=" + item_id, false); xmlHttp.onreadystatechange = handleResponseList; xmlHttp.send(null); } catch(e) { displayError(e.toString()); } } //wyśiwtlenie informacji dla użytkownika showInfo("Element został usunięty z listy."); } else displayError("Element nie został usunięty!"); //przeładowanie list i drzewa pre_load(); } //przenoszenie elementu function moveItem() { //pobieranie wartości dla $name i $id (funkcja php) var item_id1 = document.getElementById("id_przenies_co").value; var item_id2 = document.getElementById("id_przenies_pod").value; //jeżeli xmlHttp nie jest pusty if(xmlHttp) { //łączenie z serwerem try { //żądanie HTTP xmlHttp.open("GET", actionMoveItem + "&id1=" + item_id1 + "&id2=" + item_id2, false); xmlHttp.onreadystatechange = handleResponseList; xmlHttp.send(null); } catch(e) { displayError(e.toString()); } } //przeładowanie list i drzewa pre_load(); //wyśiwtlenie informacji dla użytkownika showInfo("Element został poprawnie przeniesiony."); } styl.css Kod body {
background-color:LightGrey; } table { border:2px solid #000; width:100%; } td { width:32%; border:1px solid Grey; text-align:center; } .info_ok { padding:3px; background-color:lightGreen; color:#000; font-size:14px; font-family:Verdana,Arial; text-align:center; } .info_err { padding:3px; background-color:Red; color:#000; font-size:14px; font-family:Verdana,Arial; text-align:center; } .info_hide { display:none; } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 13:14 |