![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Napisałem sobie księgę gości wraz ze stronnicowaniem i chciałbym się dowiedzieć, czy jest zrobiona w miarę dobrze, czy czegoś brakuje, ewentualnie jest do poprawki.
Od razu mam pytanie, co mam zrobić aby wpisy na stronie były wyświetlane od razu, a nie po kliknięciu dopiero na którąś podstronę (czyli na index.php a nie index.php?strona=1)? index.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czemu za kazdym razem, gdy dodajesz nowy wpis do bazy, tworzysz ponownie tabelę?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamień na:
Po co za każdym razem, przy dodawaniu wpisu, próbujesz też tworzyć bazę i tabelę w niej? EDIT: Spóźniłem się... Ten post edytował ADeM 16.11.2010, 19:49:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hym.. myślałem że gdy mysql zobaczy że jest już taka tabela to opuści to zapytanie i przejdzie dalej
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie, mysql wywali blad, ze probujesz utworzyc tabele ktora juz istnieje. To raz. A dwa to to, ze generujesz niepotrzebnie jedno zapytanie. Ucz sie pisac optymalnie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat mysql wywali blad nie wywala mi błędu Cytat Kod if( isset( $_GET[ 'strona' ] ) ) { $start = ( $_GET[ 'strona' ] - 1 ) * $nastronie; } else { $start = 0; } dzięki, działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat nie wywala mi błędu wywala, tylko nie widzisz.
|
|
![]()
|
|
A jak mogę sprawdzić czy dana tabela już istnieje?
Możesz podać kod wyświetlający wszystkie błędy? ![]() Ten post edytował kamil_lk 16.11.2010, 21:47:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bądź taki leniwy... i zacznij sam szukać odpowiedzi.. google naprawdę nie boli
|
|
|
![]()
|
|
czy tak dobrze? Ten post edytował kamil_lk 16.11.2010, 22:47:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebne Ci to w ogóle jest?
Jeśli raz stworzyłeś tabelę w bazie danych, to ona tam jest cały czas, dopóki jej ktoś nie usunie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Potrzebne, ponieważ na razie uczę się, testuje i usuwam czasem tą bazę, albo może ktoś będzie chciał sobie to wykorzystać na stronie to wystarczy tylko wkleić i nie trzeba nic modyfikować oprócz połączenia z MySql.
Dodałem jeszcze linijkę, a właściwie to zmieniłem Dodałem także wyświetlanie wszystkich błędów i tu mam problem ponieważ wyrzuca mi "Notice: Undefined index: imie in c:\usr\krasnal\www\1\index.php on line 24" gdzie ta linia to $imie = $_POST['imie']; podobnie jest z resztą przypisać z formularza, powie ktoś coś na temat tego błedu? ------------ Problem z błędami rozwiązałem ![]() Chodziło o to że pod każdą zmienną podstawiam wartość, która może nie istnieć i wywala mi błędy, ale już naprawiłem ![]() Ten post edytował kamil_lk 16.11.2010, 23:12:11 |
|
|
![]()
|
|
To może przenieś sobię tworzenie bazy i tabel do osobnego pliku. Dla porządku.
Jeśli chodzi o te zmienne. To odwołujesz się do nie istniejących po prostu. Sprawdz wcześniej czy takie istnieją. Np.:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:25 |