Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> optymalizacja skryptu
karis

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W mojej aplikacji internetowej na kazdej podstronie wywołuje sie ok 40-70 zapytań do bazy mysql, przez co (domyślam się) wydajność spada.
Czytałem coś ostatnio o indeksach na pola, że to niby przyśpiesza odczytywanie rekordów. Słyszałem również o procedurach, że niby dzięki nim ma być wszystko wydajniesze.

Ale mysle ze tu nie chodzi tylko o te zapytania.
Na co musze zwrócić uwagę w kodzie php?
Dodam, że staram się raczej stosować z aposrtofów dla wartości string, dla int bez apostrofów, zamiast switch stosuje if, elseif..., cała aplikacja jest pisana obiektowo implementuje signgletona i mvc, system szablonów opiera się na wyrzuceniu bufora ob_get_clean()

Proszę o porady, bo na moim localhoście podstrona wczytuje sie dokladnie tyle ile podstrona na Joomli na serwerze wirtualnym
Go to the top of the page
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Wydajność to kwestia złożona. Dane powtarzające się najlepiej wrzucać do cache zamiast pobierać z bazy za każdym razem, zamiast zapytań - procedury składowane. Co serwis to nieco inaczej wygląda. Dla jednego to co podałeś to będzie minimum, dla innego kilka razy za dużo. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można jedynie optymalizować wybrane elementy, które mają największy wpływ na szybkość działania i jest to dla nich uzasadnione ekonomicznie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.12.2025 - 20:37