![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, często piszę prośby na tym forum, zazwyczaj dostaję oczekiwane odpowiedzi, dzisiaj jednak piszę w dość nietypowej sprawie.
Dla zabawy postanowiłem zrobić sobie taki trochę większy projekt (php, mysql elementy js) mini portalik który może kiedyś umieszczę w sieci, może nie. Chciałem się nauczyć czegoś podczas jego tworzenia, przeglądając sieć w poszukiwaniu kursów php poznałem pętle, sesje i inne podstawy w php. Pytanie mam co do programowania obiektowego w php. Chodzi tutaj o klasy i obiekty. W jaki sposób najłatwiej pojąć po co to w ogóle jest potrzebne, w jakich sytuacjach użyć, zamiast czego itp. Nie mogę ogarnąć tego może Wy macie jakieś pomysły jak do tego podejść, nie chodzi tutaj o naukę programowania obiektowego tylko praktyczne przykłady które pokażą po co to jest. Dajmy na to widziałem gdzieś jakis przykład z włączaniem i wyłączaniem żarówki, no ok ale jakie ma to zastosowanie na normalnych portalach. Zapraszam do rozmowy, wypowiedzcie się na ten temat, pomóżcie innym zrozumieć o co chodzi. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprosciej mowiac klasa to poslaczenie struktury (tablicy) z funkcjami. tak jak pisales o przykladzie żarówki - bardzo dobry przyklad.
chcesz cos innego to zobacz na ponizszy banalny przyklad:
na podstawie powyzszego przykladu mozesz sobie zrobic prosty kalkulator. jezeli poznales juz troche PHP to pomysl teraz jak musialbys to rozwiazac w sposob bez uzycia obiektow. kolejny przykład. pobierasz sobie z bazy danych dane osoby i chcesz sobie w rozny sposob formatowac jego dane:
pisane z glowy wiec moze miec jakies male bledy klasy to kolejny sposob miedzy innymi na uproszczenie kodu i poprawienie jego czytelnosci - poza tym jak pocwiczysz troche z prostymi klasami i zaczniesz budowac troche bardziej skomplikowane to zobaczysz jakie to dobrodziejstwo. Ten post edytował Ghost_78 15.11.2010, 10:56:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ja p......
Tematów z tej dziedziny jest tyle ile mrówków nad którymi siedze. Od tego są całe książki, tematy na forum więc nie zawracaj "słowiowej" dupy takimi redundantnymi pytaniami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:10 |