![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam czy mógłby mi ktoś pomóc przypisać id zalogowanego użytkownika bo już nie mam siły. Męczę się kilka godzin z tym.
Zależy mi aby w 67 linii wyrzuciło id w odsyłaczu.
Ten post edytował Croos22 12.11.2010, 23:23:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 5 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Bielsk Podlaski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze masz błąd w zapytaniu sql SELECT * FROM users WHERE user_id, user_name = nie mozesz miec jednoczesnie 2
albo user id='' albo username='' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dałem $user_id = $_SESSION['user_id']; i dalej nic.
A co do zapytania to wydawało mi się złe czyli trzeba nowym zapytaniem wyciągać dane? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zalezy co masz w bazie albo user_name albo user_id wydaje mi sie ze ma byc user_name bo potem masz $login
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale mi jest potrzebne i user_id i user_name. Mam problem z przypisaniem users_id.
|
|
|
![]()
|
|
ale jesli przypiszesz username i password to wiecej chyba nie trzeba Ci danych by wyciagnac id uzytkownika chyba ze uzytkownicy (nazwy) mogą sie potarzac?
|
|
|
![]()
|
|
<a href="?id='.$user_id.'">'.$user_name.' </a>
Gdzie <a href="(user_id)">(user_name)</a> Mam jeszcze kilka pomysłów aby to wykorzystać ale na tym głównie mi zależy. |
|
|
![]()
|
|
<?php
session_start(); include 'polaczenia/connect_mysql.php'; ?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> <head> <title>Strona główna</title> </head> <body> <?php if($_GET['wyloguj']=='tak') { $_SESSION['zalogowany']=0; echo "Zostałeś wylogowany z serwisu"; } //echo $_SESSION['zalogowany']; if( isset($_POST['submit']) && $_SESSION['zalogowany']==0) { $login = $_POST['login']; $pass = $_POST['haslo']; if($login && $pass) { $query=mysql_query("SELECT * FROM users WHERE user_name = '$login' AND user_password = '$pass'"); // $ile=mysql_num_rows($query); // echo $ile; if(mysql_num_rows($query)>0) { echo $_SESSION['zalogowany']=1; $results = mysql_fetch_assoc( $query ); $_SESSION['user_name'] = $results[ 'user_name' ]; $_SESSION['user_id'] = $results[ 'user_id' ]; // echo $_SESSION['user_id']; } else echo ShowLogin("Podano złe dane!!!"); } else echo "Wpisz login i hasło"; } if(($_SESSION['zalogowany'])==1) { $user_name = $_SESSION['user_name']; echo 'Witaj <a href="?id='.$_SESSION['user_id'].'">'.$user_name.' </a>'; echo" Zalogowałeś się pomyślnie!<br> <br><a href='index.php?wyloguj=tak'>wyloguj się</a><br><br>"; } ?> <html> <?php if($_SESSION['zalogowany']==0 && $_GET['wyloguj']=='tak') { echo" <form action='index.php' method='post'> Login: <input type='text' name='login'><br> Hasło: <input type='text' name='haslo'><br> <input type='submit' name='submit' value='Zaloguj!'> </form> Jeśli nie jesteś zarejestrowany, <a href='rejestruj.php'>tu znajdziesz formularz</a>"; } ?> spróbuj tak p.s. 13.11.2010 zamiast if($_SESSION['zalogowany']==0 && $_GET['wyloguj']=='tak') ma być if($_SESSION['zalogowany']==0 || $_GET['wyloguj']=='tak') przepraszam za niedopatrzene ![]() Ten post edytował poli25 13.11.2010, 08:36:59 |
|
|
![]()
|
|
hmm... A czy można by wyciągnąć ponownie selektem user_id z tabeli users?
|
|
|
![]()
|
|
ale po co
![]() |
|
|
![]()
|
|
A no po to ponieważ chce mieć użytkowników po ich unikalnych identyfikatorach np. users.php?id=1. A po co w sesji? Dlatego, że mają to być dane zalogowanego użytkownika.
Ten post edytował Croos22 13.11.2010, 16:56:28 |
|
|
![]()
|
|
no ale to przeciez jak chodzi o logowanie uzytkownikow to wlasnie sesje mi przychodza do głowy i tak masz wlasnie zrobione
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:31 |