![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Cytat users | user_id | user_name | user_pass | user_pass_short 1 admin admin2424 admin2424 2 admin2424 admin admin ------------------------------------------------- dane | id | wiek | gg | skype 1 20 (nr) (nr) 2 25 (nr) (nr) Mam takie tabele przykładowo i chciałbym sie dowiedzieć w jaki sposób trzymać dane użytkowników aby np. admin z numerem id 1 miał swoję dane w tabeli dane też pod id 1. Wydaje mi się, że gdy aktualizuje je należało by połączyć tabele w jednym zapytaniu i przy wyciąganiu z bazy uczynić tak samo. A w rzeczywistości Jak najlepiej by to wyglądało i działało? Ten post edytował Croos22 11.11.2010, 20:51:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuje użycie kluczy obcych.
pierwsza tabela: id_user (klucz główny); user_pass user_log itd... druga tabela: id_dane (klucz główny); imie; nazwisko; tel; ... id_user (klucz obcy - powiązany z kluczem głównym pierwszej tabeli); w tym przypadku dany user ma ma swoje unikatowe dane poprzez klucz obcy id_user. jak będziesz chciał wyciągnąć rekordy z tabel to robisz zapytanie join i dzięki kluczowi obcemu wyciągasz dane z drugiej tabeli tylko dla usera który cię interesuje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 4 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież nie trzeba używać kluczy obcych żeby skorzystać z JOIN , LEFT JOINa
ja bym proponował 2 metody 1 przy rejestracji wykonuje się zapytanie które dodaje ID danego usera do różnych tabel 2 User wchodzi na stronę a.php wtedy wykonuje się zapytanie które sprawdza czy w tabeli a są danego tego usera ,jeśli nie to dodaje dane. ja osobiście korzystam z 1 opcji ale wiem że jest takie niebezpieczeństwo że jeśli przy rejestracji coś pójdzie nie tak user może mieć dane tylko w części tabel w tedy będzie psikus... |
|
|
![]()
|
|
A mógłbyś podać jakiś przykład bo nie łapie za bardzo?
Ten post edytował Croos22 14.11.2010, 10:15:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro znasz podstawy php to nie powinno być dla Ciebie problemem napisanie
![]() 2 przy rejestracji dajesz tylko INSERTa do głównej tabeli a gdy już user zaloguje się i buszuje po Twojej stronie i wejdzie w zakładkę np ABC to wtedy dajesz selecta który sprawdza czy w danej tabeli jest już takie id jeśli tak to żadna akcja nie następuje jeśli nie dajesz INSERTa i tyle tak jak mówiłem są plusy i minusy , uważam że ta druga opcja na stronach gdzie jest dużo odświeżeń nie zdaje roli ale mogę się mylić bo mam stosunkowo małą wiedzę na temat mysql/php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 18:58 |