![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 28.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracując nad skryptem doszedłem do wniosku, że dla zdjęć dołączonych do artykułu nie potrzebuję robić relacyjnej tabeli, tylko mogę urle zdjęć przechować w jednej kolumnie w postaci JSONa. Funkcje endcode/decode załatwią sprawę z przerobieniem tablicy z jednego formatu do drugiego.
Stwierdziłem, że to dobre rozwiązanie, bo ani zdjęć nie będę szukał ani nic poza wyświetlaniem z nimi robił, a zawsze jedno zapytanie do bazy (albo jeden join) mniej. Jednak chcę się dowiedzieć czy ktoś to już stosował i co o tym sądzą lepsi ode mnie ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadbaj o to by interfejs po stronie PHP był tak skonstruowany, by ewentualna konieczność powrotu do "normalnej" postaci ograniczyła się do zmiany w bazie danych i małego fragmentu aplikacji odpowiedzialnego za zapisywanie/odczytywanie danych.
Jeżeli te zdjęcia mają być jedynie dodawane i odczytywane to jak najbardziej możesz wykorzystać taki model. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:55 |