![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2010 Skąd: Miasto królów Polski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Tworze aktualnie galerię zdjęć w php wraz z systemem zarządzania nią. Jeszcze nie zacząłem pisać funkcjonalności o której zaraz wspomnę ale rozplanowuję i zastanawiam się nad rozwiązaniem pewnego problemu. Linki do miniaturek i zdjęć z galerii będą zapisywane w tabeli z polami id(auto increment), pic_path, thumb_path i "position". Dodałem tę ostatnią opcję aby na tej podstawie ustawiać zdjęcia w galerii. Chcę dodać do systemu zarządzania opcję przesuwania zdjęć i ustawiania ich w innej kolejności... Jak powinienem rozwiązać sprawę z przesunięciem wartości position w wielu polach na raz? Jeżeli chcę np zdjęcie z pozycji 9 przenieść na pozycję 6 to wiadomo gdzie będę miał błędne wpisy w polu position... (Trochę się rozpisałem i pewnie namieszałem... Mam nadzieję, że łapiecie ocb) Myślałem aby robić to na zasadzie: Kod $i = JAKAS LICZBA W KTOREJ MIEJSCE PRZESUWAM ZDJECIE UPDATE table SET position=position+1 WHERE position> {$i}; Wydaje mi się to jednak strasznie problematycznym rozwiązaniem... Co będzie kiedy będę miał dużo zdjęć w galerii i przy prostym przesunięciu zdjęcie będę musiał zmienić wartości dla wielu wpisów... Jak Wy rozwiązujecie takie problemy? @CuteOne Właśnie szukałem ale nie znalazłem nic konkretnego... Być może dlatego, że nie wiem dokładnie pod jakim hasłem szukać (długo się zastanawiałem jak nazwać ten temat) ![]() Ten post edytował LargerWoo 9.11.2010, 22:39:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo wpisów.. znaczy 2-3 mln? bo jeżeli nie to nie masz dużo wpisów
![]() ps. idziesz w dobrym kierunku.. chociaż Twój przykład nie do końca zadziała ![]() Ten post edytował CuteOne 9.11.2010, 22:35:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:38 |