![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
posiadam tabelę 'categories': -category_id int(11) -category_parent int(11), default null -category_price float(6,2), default null Nie potrafię sobie poradzić z selectem, który wybierze kategorię o danym ID, a następnie sprawdzi cenę kategorii. Jeżeli cena nie została zdefiniowana (NULL), sprawdzi cenę rodzica category_parent, o ile został zdefiniowany. Jeżeli rodzic nie będzie miał ceny, sprawdzamy rodzica rodzica (dziadka). Aż do napotkania ceny lub rodzica, który nie ma rodzica, wówczas mamy NULL. Drugie zapytanie jest analogiczne, ale chciałbym wyciągnąć nie tyle jeden rekord, co wszystkie, z ceną generowaną wg powyższej zasady. Niestety, nie wiem w jaki sposób zapytać Google o takie rezultaty, zatem zapisałem posta. Jeżeli ktoś zechciałby się podzielić wiedzą - z góry wielkie dzięki, cisną mnie o to : ) Pozdrawiam serdecznie, Athlan. -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Bez rekurencji się tutaj raczej nie obejdzie. Najlepiej napisać to jako funkcję w MySQL i przenieść ciężar pobierania danych na bazę danych.
Jeśli jednak znasz/możesz założyć maksymalne zagłębienie kategorii to możesz zrobić to 1 zwykłym zapytaniem JOINując n razy kolejno tą samą tabelę czyli coś na zasadzie:
Oczywiście spowoduje to dokonanie nadmiernej ilości złączeń, no ale mówi się trudno. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem polega na tym, że nie zakładam zagłębień kategorii, więc to rozwiązanie jest nie do zrobienia.
Oczywiście, można zapisywać poziom zagłębienia i sztucznie generować joiny, ale dla drugiego zapytania to nie zadziała. -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Na pewno nie możesz założyć jakiegoś maksymalnego zagłębienia? Jeśli znalazłbyś taką liczbę (powiedzmy 5 - bo po co więcej zagłębień) to wówczas masz załatwione oba zapytania. W przypadku gdy liczba ta okaże się zbyt mała zwiększysz ją (np. w jakimś konfigu) i po sprawie.
|
|
|
![]()
|
|
Wowczas problem bylby trywialny. Potrzebuje wyciagnac dane zgodnie ze schematem : )
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
No to ostateczną cenę możesz wyciągnąć jako pierwsza wartość nie-NULL za pomocą COALESCE:
|
|
|
![]()
|
|
@up: to już wiem, niektórzy programiści są tani i zaniżają rynek : ) Tanie rozwiązania są tańsze, uniwersalne są droższe.
Nie mogę użyć takiego rozwiązania. Muszę poradzić sobie rekurencją, natomiast nie wiem od jakiej strony to ugryźć. -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak już MySQL to w tej bazie masz coś takiego jak procedury - napisz sobie funkcję z wykorzystaniem while i przepisywaniem wartości do zmiennych:
http://maga.ovh.org/blog/?cat=8 - kliknij crlt+f i wklej "Jest również pętla WHILE" MySQL Tutorial - Loop in Stored Procedures są także REPEAT UNTIL oraz loop_label... a jeśli rozwiązać byś to chciał prosto w zwykłym sql, to o ile masz możliwość najprościej by było dopisać rekurencyjnie parametry drzewa nested tree z którego jednym zapytaniem możesz łańcuch rodziców... a na wszelki wypadek jeszcze: Variables in Stored Procedures Ten post edytował zegarek84 9.11.2010, 18:52:05 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem. Prowizorka:
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:14 |