![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 5 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Mam na stronce wiele elementów, dla których chce zastosować ten sam styl, tylko będzie on się różnić np. kolorem tła. Czyli mam np. #styl { dużo reguł }. W jaki sposób to zrobić tak, żeby nie zaśmiecać całego pliku ze stylami oddzielnymi definicjami dla każdego elementu? Do głowy przychodzi mi dziedziczenie (chyba jest coś takiego w CSS?) - czyli w #styl miałbym wszystkie reguły oprócz koloru tła, który byłby podany w stylu dziedziczącym. No ale to tak sprowadza się do tego, że w .css będę miał np. #styl1, #styl2, ..., #styln dla każdego wariantu w innym kolorze ![]() Pomóżcie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić np. coś takiego (podane style są przykładowe):
A później w html'u: Ten post edytował ADeM 8.11.2010, 19:55:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pogrupuj selektory, a potem tylko nadpisz style, te co potrzebujesz.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:04 |