![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pewien malutki problem, przez który cały skrypt do wyświetlania profilu nie działa. Polega on na tym, że nie wiem jak przesłać zmienną z nickiem rejestrującej się osoby do pliku, który tworzy się wraz z rejestracją. Wygląda to mniejwięcej tak
Krótkie wyjaśnienie o co mi chodzi, jak widać skrypt tworzy plik .php z nazwą tego użytkownika przez co z każdego miejsca strony będzie można wejść do profilu człowieka który np dodał zdjęcie czy film poprzez takie umieszczenie jego nicku (Poprzedzone mysql_fetch_array oczywiście). Problem jest taki, że nie iwem jak wysłać do tego pliku, który się stworzy $username czyli nick wybrany do rejestracji przez kogoś. Jak znajdę sposób na wysłanie tego nicku to wtedy wyciągnę sobie z bazy wszystkie informacje poprzez jego ID ale bez tego ani rusz. Przy okazji, nie wiem czy sposób z tworzeniem każdemu użytkownikowi osobnego pliku jest dobry, ale jestem nie doświadczony, a wszystko wymyślałem sam bez pomocy z zewnątrz. Próbowałem z cURL'em, lecz nie wiem jak to dokładnie wykombinować ponieważ w zmiennej $username nick zapisuje się przecież dopiero po kliknięciu "zarejestruj" (tak jest ustawione w formularzu) a curl pobiera to zanim klikne zarejestruj więc te zmienne są puste... Proszę o pomoc. Ten post edytował daggerinho 7.11.2010, 16:21:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, taki pomysł nie jest dobry. Skoro i tak dane pobierasz z bazy, to czemu tworzysz każdemu osobny plik zawierający to samo co u każdego innego użytkownika?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
nigdy nie uzywalem takiego dziwnego sposobu, a co bedzie jak bedziesz mial 50000 tysiecy userow? zakopiesz sie w tych plikach...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie mógłby ktoś dać wskazówkę jak to najwydajniej zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż, co zapisywałbyś w tych plikach z profilami, to ci powiem jak to zrobić lepiej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja proponuje trzymanie tego wszystkiego w bazie danych (wszystkich info o czlowieku) zrobienie logowania na sesjach, a wtedy wyciagniecie czego kolwiek o gosciu jest wmiare proste, gdyz uzywasz zmiennej sesji
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 20 Dołączył: 20.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daggerinho chodzi chyba o możliwość odczytania danych każdego użytkownika.
Do tego nie trzeba nawet sesji, zrób sobie jeden plik pokaz_uzytkownika.php i przekazuj do niego ID użytkownika GET-em (pokaz_uzytkownika.php?id=1). W pliku najpierw sprawdź, czy ktoś Ci nie chce kuku zrobić z tym linkiem (wystarczy na początku if(!is_numeric($_GET['id'])){exit();}), a później przekaż id do bazy danych i wyciągnij wszystkie dane usera. -------------------- -wdev-
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:23 |