![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki skrypt:
...i mam problem. Mam połączenie z bazą danych. Mam w bazie po jednym rekordzie w każdej z tych dwóch tabel, jako id (id i id_cat) mam numer 1. Ale na stronie nic mi się nie wyświetla. Error_reporting też nic nie pokazuje, nie wiem czemu mam błąd, prosze pomóżcie, A. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"wyechuj" zapytanie i wklej to do edytora np. phpMyAdmin czy coś tam zobacz czy zwraca wyniki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 11 Dołączył: 5.10.2008 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze mówiąc na szybko sprawdziłem i wydaje mi się, że u mnie działa poprawnie, więc nie wiem o co chodzi. Zauważyłem jedynie, że próbujesz wyświetlić kolumne opis, a w drugim zapytaniu przecież tego opisu nie zwracasz, bo i nie znajduje się on w tej tabeli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne, zwraca wynik w php myadmin, znaczy to co jest w tabeli - ten rekord, za pomocą var_dump'a i wyszedł string(...) ale wyników na stronie nie mam...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
a skad bierzesz $id ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
To tak, pierwsze pole tabeli 'newsy' i 'kategorie_newsow' to id, zamieniam to na link czyli $_GET'em chcąc pobrać. Dodałem kolumne 'opis' ale wciąż nic nie ma na stronie, ale błędów też nie wyłapuje error...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
ale wyswieltlasz to odrazu z ?id=
![]() jak dla mnie to srypt nie ma zmiennej $id i dlatego nic ni wyswietla -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 11 Dołączył: 5.10.2008 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście, użytkownik u góry chyba ma rację, po prostu, żeby skrypt zwrócił wynik musisz się odwołać do id, bo na podstawie niego on może wykonać zapytania. Myślałem, że to jest oczywiste.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie no.... przecież autor posta napisał że dał echo $zapytanie i wkleił do phpMyAdmin i zwróciło mu wynik.
Autorze czy tak? |
|
|
![]()
|
|
dokładnie tak
|
|
|
![]()
|
|
andrzej zapodaj to
to musi Ci dać wynik. Rozbij to co robisz na mniejsze taski i sprawdzaj i napewno wyłapiesz o co chodzi. btw nie masz białej czcionki - zartuje ![]() Używaż mysql_fetch_array błędnie - luknij w manual Mój kod to mysql_fetch_assoc i wtedy odwołujesz się np. $row['nazwa_kolumny_z_bazy] w Twoim przypadku powinieneś użyć np. $row[1] Ten post edytował john_doe 7.11.2010, 14:22:25 |
|
|
![]() ![]()
|
|
OK, wyniki wyświetla i gra, ale przypisane do kategorii newsy już nie...
|
|
|
![]()
|
|
andrzej edytowałem mój poprzedni post, przeczytaj i załatwione
dawaj pomógł ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Niestety nie jarze, siedze, patrze i... za przeproszeniem nic, przypisuję id z kategorii do id newsa i nic, nic się nie wyświetla. Kategorie tak, ale to przypisanie do kategorii newsa już nie. I co teraz...
PS. Chętnie podam 'POMÓGŁ' (zgadnijcie za co)... ![]() |
|
|
![]()
|
|
zamień mysql_fetch_array na mysql_fetch_assoc wszędzie
poza tym próbujesz wyświetlić opis a w zapytaniu go nie zwracasz andrzeju. Ten post edytował john_doe 7.11.2010, 14:48:35 |
|
|
![]()
|
|
a to Ty pisales ten skrypt?
ja bym to zrobil o wiele prosciej i byloby bez problemu, zamiast dwoch tabel w bazie zrob jedna i tyle, teraz tylko sie gubisz przy tym i nie wiesz jak to wyswietlic a tak bedzie tylko jedno zapytanie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra, jest tak, nic nie działa, mam dwie tabele, jeden rekord, nie wyświetla mi błędów ani wyników, dzięki za wszystkie dobre rady, a poza tym co do tego czy dwie czy jedna tabela to musi być dwie tabele bo jedna to newsy i jego parametry (typu autor, wpis, itd.) a druga to kategoria (nazwy). I musi być tak bo jedna to nie wystarcza na wszystko, bo do każdego newsa musi być przypisana kategoria. A jeśli tych kategorii ma być 50 albo 100? Dodałem do tabeli news kolumnę opis, więc powinno zwracać wszystkie wyniki a nic, NIC a nic nie zwraca, więc już totalnie nie wiem czemu
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
no a co za poblem zeby w tabeli news dodac kategorie i tytul newsa?
pozniej na stronie to sobie sortujesz jak chcesz jednym zapytaniem -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ciekawski bo tak się nie robi.
jedna tabela do kategorii - słownik, druga to wpisy ( jedna kolumna klucz obcy wskazujący na słownik ) |
|
|
![]()
|
|
kto niby powiedzial ze tak sie nie robi i w czym to szkodzi?
robi sie tak zeby bylo prosto i wygodnie a nie jakies kombinowanie i niepotrzebne laczenie zapytan -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 20:40 |