![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
piszę tutaj bo wiązać się to potem będzie z PHP. Ale zacznę od pytania: co to jest algorytm markowania tekstu? W google nie znalazłem żadnej odpowiedzi na ten temat. A klient uderzył do mnie z pytaniem czy coś takiego istnieje i czy można tym zabezpieczać tekst przed kradzieżą (dot. to tekstów w sklepie (opisów przedmiotów) i miałoby być zabezpieczane przed kopiowaniem do innych sklepów a jeśli ktoś skopiuje to pozwalałoby to udowodnić mu że dany tekst jest jego a nie osoby, która go ukradła). Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na uniwerkach stosują algorytm, który przeszukuje tekst w poszukiwaniu określonych kombinacji słów. Służy on do określania czy praca licencjacka nie jest żywcem przepisana z literatury/innej pracy. Jak to się fachowo nazywa nie mam pojęcia :? ale może przeszukaj google właśnie w tym kierunku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw podziękuję za odpowiedź
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można ułożyć akrostych z nazwiskiem autora (raczej mało prawdopodobne, żeby przypadkowo coś takiego wyszło
![]() |
|
|
![]()
|
|
Bardzo fajny pomysł. Ma ktoś coś jeszcze?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uniemożliwić tego nie zdołasz ale możesz utrudnić ;]
Takie coś jest np. na http://test.php.pl/ - gdy postarasz się skopiować kod wstawiją się śmieci między każdy znak ![]() Dodatkowo możesz printować tekst z php do funkcji js odszyfrowującej go (np. zaszyforwnay rot13+kody ascii). Jak ktoś zleci skopiowanie programiście to ten to zrobi ale w 90% przypadków poskutkuje. Dodatkowo możesz napisać robota sprawdzającego czy w google znajdzie się po za domeną sklepu losowy fragment z tekstu. Np. wpisując w google: "Przypięty: generowanie plików *.pdf + polskie czcionki" (z cudzysłowami) dostaniesz tylko wynik z forum.php.pl. Jeśli wpiszesz "Przypięty generowanie plików * pdf polskie czcionki" -site:*.php.pl dostaniesz info, że po za tą domeną tego nie ma. Zainteresuj się też funkcją http://pl.php.net/manual/en/function.similar-text.php Ten post edytował kiler129 6.11.2010, 00:24:35 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
kiler129 dziękuję za odpowiedź, sporo mi pomogła
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:59 |