![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Jestem w trakcie przepisywania swoego CMSu aby używał PDO i był bezpieczniejszy. Natrafiłem po drodze na blok kodu opisany komentarzem "do optymalizacji" ale jak nie wiedziałem podczas pisania jak zoptymalizowac zapytanie tak nie wiem teraz ![]()
Czy ktoś ma pomysł jak to upakować w jedno zapytanie zamiast 3? ;] W gwoli objaśnienia - array_reply() zwraca wielowymiarową tablicę z kolejnymi wierszami uzyskanymi z zapytania. -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wykorzystać procedury i tam się pobawić, albo pokombinować z podzapytaniami i instrukcjami warunkowymi (goto: manual)
-------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy sposób odpada - nie wszystkie bazy obsługuje się tak samo pod tym względem a ja mam wymóg MySQL+PgSQL+SQLite+FireBird
(...)podzapytaniami i instrukcjami warunkowymi (goto: manual) Tam w pierwszej kolejności się udałem jednakże po próbach odrzekłem "pier..." i zostawiłem ![]() Problem teraz wrócił i postanowiłem zapytać. -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) nie 3, a 2 zapytania
2) gdyby nie Cytat MySQL+PgSQL+SQLite+FireBird to mysql if i miksujesz 2 i 3 zapytanie3) czemu chcesz to optymalizować skoro działa dobrze (zakładając oczywiście że kod nie jest wykonywany w pętli)? |
|
|
![]()
|
|
Dlaczego? Nie lubie dirty code i omijania problemów
![]() -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:47 |