![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Już od dobrej godziny szukam w Googlach i nic nie mogę znaleźć.
Mam na stronie 6 obrazków. I teraz chciałbym uzyskać następujący efekt: Gdy gość kliknie na link "podświetl" to co sekundę podświetli się kolejny obrazek (podświetli: zmieni "border-color" na czerwony). Trochę sam próbowałem (przy użyciu jQuery) i udało mi się coś takiego uzyskać, ale to podświetli tylko pierwszy obrazek:
Proszę o pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Argh, po co Ci do tego nazywanie każdego obrazka z osobna? Masz przecież metodę eq(), która zwraca obiekt o i-tym indeksie.
Puść to na żywo, trochę za mało informacji.
Z tego, co widzę, to tylko jedną rundkę zrobi i będzie szukać w nieskończoność. I aż prosi się o metodę eq. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spoko funkcja, ale poza nią co jeszcze trzeba dodać/zmienić
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przecież napisałem, czego nie rozumiesz?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No bo podałeś funkcję eq(); która pozwala pozwala na usunięcie id ale jak mam zrobić aby co sekundę "podświetlał" się kolejny obrazek
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dodać 2 sec ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chociaż jestem już podchmielony, to jest szansa, że algorytm który chciałeś uzyskać mógłby zadziałąć - a jeśli nie to i tak wskażę najważniejszy błąd który tutaj nie ma prawa bytu ;] [wycinek Twojej funkcji - ale pełna funkcja gdyż chcę coś o zasięgu zmiennych napisać...]:
Kod function () { dalej w funkcji view która jest już niestety lub stety jeśli chodzi o "hermetyzację kodu" jest już funkcją prywatną nie dostępną z poziomu window... idąc dalej chcałeś zrobić rekurencje "setTimeOut('view('+id+')', 1000);".... ale eval jest zły ];-> - fakt może nie bezpośredni ale masz tam eval'a - a z eval'a dostęp do zmiennych masz z poziomu tylko window - jeśli wewnątrz funkcji poprzedzisz zmienną przez var lub funkcje zadeklarujesz wewnątrz funkcji to są "rzeczy" prywatne których nie ma w window... na szybjko na to obejście i teraz Ci nie wytłumacze gdyż o tym można by więcej napisać to przekazanie anonimowej funkcji:var ile = 6; $('a#ok').click(function pods() { for(i=0; i<ile; i++) { view(i); } }); function view(id) { $('div#mig img').removeClass('active'); $('div#mig img#m'+id).addClass('active'); setTimeOut('view('+id+')', 1000); } } setTimeOut(function(){view(id);}, 1000); lub jeśli bedziesz ciekaw i poeksperymwntujesz to można jeszcze funkcje bez wywołania przekazywać do setTimeout lub metody obiektów [czyli funkcje] na zasadzie np.: setTimeOut(view, 1000); wiem - brakuje Ci parametru - poczytaj o zasięgu zmiennych to znajdziesz rozwiązanie... ps tak dodatkowo - w js funkcje są obiektami, ale obiekty nie są funkcjami [dopiero ich metody dostępowe mogą być funkcjami] - wiem, może trochu teraz zakręciłem ale jak się zrozumie js i zasięg zmiennych to ten język staje się lekki i wygodny... a na potwierdzenie tego co napisałęm sprawdź sobie instancje obiektu i funkcji przez alert(X instanceof Object|Function); - pewniem literówkę walnał ;p - sorki ale pisz ę tylko hobbistycznie i za dużo tego dobrego "miodu" ;] -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:05 |