![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Tak jak w tytule napisałem nie wiem jak sformułować pytanie. Otóż chodzi mi o takie coś, czy w ogóle jest taka możliwość. Posiadam stronę z miastami. Mam skrypt, który to wszystko obsługuje. Skrypt waży ok 300 kb. Chcę stworzyć informacje dla każdego miasta. Do tej pory, aby stworzyć info o danym mieście musiałem wgrywać cały skrypt. Lecz to wszystko zajmuje dużo miejsca. I moje pytanie. Czy jest możliwość stworzenia jakiejś zmiennej, która by to wszystko obsługiwała katalog z danym miastem. Chodzi mi pomyśli, że miasta można dodać do bazy danych i wtedy je wyciągać. Tylko nie wiem od czego zacząć poczytać. Proszę więc o wskazówkę jak to można zrobić Pozdrawiam chodzi mi takie coś po głowie $domena= wyciąganie nazwy z bazy danych. Tylko jak skrypt miałby wiedzieć jakie miasto wyciągnąć. Nie wiem czy $_GET się do tego używa ![]() Ten post edytował szczalpi 3.11.2010, 20:32:20 -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogólnie to co opisujesz jest bardzo proste, ale musisz przyswoić jakąś podstawową wiedzę z zakresu php/mysql Temat: linkiKursy dla poczatkujacych
poczytaj o wprowadzaniu i wyciąganiu danych z bazy podpowiem Ci, że identyfikacji będziesz dokonywał na podstawie numer ID przypisanego do miasta, w bazie danych będziesz miał np. tabelkę Miasta ID | Nazwa | Opis 1 | Warszawa | fajne miastko 2 | Kraków | coś tam zmienne tablicy $_GET przekazujesz w url np. www.moja_domena.pl/pokaz_miasto?id=3 i potem wstawiasz ten numer ID do zapytania SQL, przeczytaj podstawy to zobaczysz, że szybko to ogarniesz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:32 |