![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 6 Dołączył: 26.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem bo nie wiem jak wykorzystać dane z wzorca, mam taki testowy wzorzec
'/\[color=([0-9]{1})\](.*?)\[\/color\]/'; i teraz chce go zamienić na "<span style=\"color: $this->_getColor($1)\">$2</span>"; tylko, że ten zamiennik nie działa bo podstawia mi wartość "(liczba)" zamiast to co zwraca funkcja, jak mam ją wywołać ? Próbowałem wywołać ją tak: "<span style=\"color: {$this->_getColor($1)} \">$2</span>"; tylko wtedy problem bo szuka zmiennej $1 a nie tej z preg_replace, prosze jak ktoś wie to niech mi napiszę jak to zrobić w jednym zapisie bo już na różne sposoby próbowałem. //albo chociaż pod miejsce na zamiennik podstawiłbym wywołanie metody tylko jak jako argument metody podać "$1" odwołujące się do tego wzorca ? preg_replace udostępnia jakąś tablicę z danymi co do wzorca ? Ten post edytował kamillo121 3.11.2010, 15:20:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ogólnie spróbuj do prega wstawić argument $pattern.
Pod zmienną $pattern przypisz wartość:
Ps. Zamiast ujmować kod w cudzysłowy w temacie to skorzystaj z dedykowanych znaczników (code,php,html). Ten post edytował markonix 3.11.2010, 15:31:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 6 Dołączył: 26.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, nie o to chodziło
![]() Zamiast preg_replace pobawię się preg_replace_callback i dużo lepiej wyjdzie, przynajmniej łatwy dostęp do wartości ze znalezionego wzorca ![]() a kod ująłem w " bo trochę mi się spieszyło więc skopiowałem część kodu z notepada. Ten post edytował kamillo121 3.11.2010, 15:40:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:34 |