![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam dwie tablice: Kod Array ( [1] => Array ( [nazwa] => Kurier DPD [koszt] => 40.00 [opis] => Wysyłka kurierem DPD. ) [5] => Array ( [nazwa] => Poczta Polska [koszt] => 12.00 [opis] => Paczka priorytetowa ) [3] => Array ( [nazwa] => Poczta Polska [koszt] => 15.00 [opis] => List priorytetowy ) [4] => Array ( [nazwa] => Poczta Polska [koszt] => 7.00 [opis] => List priorytetowy ) ) Kod Array ( [0] => Kurier DPD [1] => Poczta Polska ) Klucze w tablicy pierwszej to id rekordów (w bazie danych). Muszę teraz za pomocą drugiej tablicy (tablica "typów") zostawić tylko te dwa typy w pierwszej tablicy, ale musi zostać typ z największą ceną. Ciężko to wytłumaczyć, ale muszę uzyskać coś takiego: Kod Array ( [1] => Array ( [nazwa] => Kurier DPD [koszt] => 40.00 [opis] => Wysyłka kurierem DPD. ) [3] => Array ( [nazwa] => Poczta Polska [koszt] => 15.00 [opis] => List priorytetowy ) ) Przez to, że jedna tablica jest wielowymiarowa nie potrafię sobie nawet rozplanować tego, jak to wykonać. Proszę o pomoc! -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeliteruj po tej drugiej tablicy i szukaj w tej pierwszej największej wartości, tyle, dwa foreach'e
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc.
A teraz mam pytanie: czy da się poniższy kod usprawnić? Nie jestem dobrym php'owcem i myślę że na pewno jest jakieś rozwiązanie. Zadaniem poniższego kodu jest wybranie opcji przesyłek według tego co mają w ustawieniach produkty i odpowiednie posegregowanie i przesortowanie tego aby znaleźć opcje z największą ceną wśród typów. Dzięki, ~melkorm - skleciłem takie coś jak widać na końcu (ostatni foreach).
-------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam dwie tablice: Kod Array ( [1] => Array ( [nazwa] => Kurier DPD [koszt] => 40.00 [opis] => Wysyłka kurierem DPD. ) [5] => Array ( [nazwa] => Poczta Polska [koszt] => 12.00 [opis] => Paczka priorytetowa ) [3] => Array ( [nazwa] => Poczta Polska [koszt] => 15.00 [opis] => List priorytetowy ) [4] => Array ( [nazwa] => Poczta Polska [koszt] => 7.00 [opis] => List priorytetowy ) ) Kod Array ( [0] => Kurier DPD [1] => Poczta Polska ) Klucze w tablicy pierwszej to id rekordów (w bazie danych). Muszę teraz za pomocą drugiej tablicy (tablica "typów") zostawić tylko te dwa typy w pierwszej tablicy, ale musi zostać typ z największą ceną. Ciężko to wytłumaczyć, ale muszę uzyskać coś takiego: Kod Array ( [1] => Array ( [nazwa] => Kurier DPD [koszt] => 40.00 [opis] => Wysyłka kurierem DPD. ) [3] => Array ( [nazwa] => Poczta Polska [koszt] => 15.00 [opis] => List priorytetowy ) ) Przez to, że jedna tablica jest wielowymiarowa nie potrafię sobie nawet rozplanować tego, jak to wykonać. Proszę o pomoc! Można to zrobić tak
I myślę że złym rozwiązaniem jest robienie zapytania w pętli
Ten post edytował kefirek 2.11.2010, 21:36:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:23 |