![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak najłatwiej zrobić aby obiekty tworzone w controlerze były widoczne w komponencie....chodzi o to ze mam wiele elementów które są wykorzystywane i tu i tu i nie chce za każdym razem pobierać wszystkiego z bazy itd....
Proszę o szybką pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale czy na pewno jest to dobre rozwiązanie dla obiektów? Zawsze stosowałem to do loginu, hasła i innych podręcznych rzeczy...
Wpadłem też na pomysł np.
ale nie jestem pewien czy to jest dobre rozwiązanie i zgodne ze sztuką... Ten post edytował blackroger 1.11.2010, 19:50:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu miało by być złe? Po to m. in. są atrybuty (nie myl z parametrami) żądania.
Możesz również w tabeli tego modelu lub obiekcie peer (w zależności którego orma używasz) cachować wyniki w taki sposób, aby tylko za pierwszym razem szło zapytanie do bazy danych. Inne rozwiązanie to cache obsługiwane przez doctrine (http://www.doctrine-project.org/projects/orm/1.2/docs/manual/caching/en#caching) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 1.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekazywanie tego przez atrybuty requesta nie jest złym rozwiązaniem, wszystkie inne (sesja, config) są raczej słabsze ;-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:18 |