![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2009 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!
Mam pewien problem z przykładem oto kody przykładowych plików: login.php Kod <?php session_unset(); ?> <html> <head> <title>Proszę się zalogować</title> </head> <body> <?php include "header.php"; ?> <form method="post" action="movie1.php"> <p>Wpisz nazwę użytkownika: <input type="text" name="user"> </p> <p>Wpisz hasło: <input type="password" name="pass"> </p> <p> <input type="submit" name="Submit" value="Wyslij"> </p> </form> </body> </html> movie1.php Kod <?php session_start(); $_SESSION['username'] = $_POST['user']; $_SESSION['userpass'] = $_POST['pass']; $_SESSION['authuser'] = 0; //sprawdź informacje o nazwie użytkownika i haśle if (($_SESSION['username'] == 'Jan') and ($_SESSION['userpass'] == '12345')) { $_SEESION['authuser'] = 1; } else { echo "Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do zobaczenia tej strony!"; exit(); } ?> <html> <head> <title>Znajdż mój ulubiony film!</title> </head> <body> <?php include "header.php"; ?> <?php $myfavmovie = urlencode("Żywot Briana"); echo "<a href='moviesite.php?favmovie=$myfavmovie'>"; echo "Kliknij tutaj, aby zobaczyć informacje o moim ulubionym filmie!"; echo "</a>"; echo "<br>"; echo "<a href='moviesite.php?movienum=5'>"; echo "Kliknij tutaj, aby zobaczyć informacje o pieciu moich ulubionych filmach."; echo "</a>"; echo "<br>"; echo "<a href='moviesite.php?movienum=10'>"; echo "Kliknij tutaj, aby zobaczyć informacje o 10 moich ulubionych filmach."; ?> </body> </html> moviesite.php Kod <?php session_start(); //sprawdx czy użytkownik zalogował się używając poprawnego hasła if ($_SESSION['authuser'] != 1) { echo "Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do zobaczenia naszej strony!"; exit(); } ?> <html> <head> <title>Moje filmy</title> </head> <body> <?php include "header.php"; ?> <?php function listmovies_1(){ echo "1. Żywot Briana<br>"; echo "2. Szarże<br>"; echo "3. Życie biurowe<br>"; echo "4. Monty Phyton i Święty Graal<br>"; echo "5. Matrix<br>"; } function listmovies_2(){ echo "6. Terminator 2<br>"; echo "7. Gwiezdne wojny<br>"; echo "8. Bliskie spotkanie trzeciego stopnia<br>"; echo "9. Szesnaście świeczek<br>"; echo "10. Golfiarze<br>"; } if (isset($_REQUEST['favmovie'])) { echo "Witamy na witrynie użytkowniku "; echo $_SESSION['username']; echo "! <br>"; echo "Mój ulubiony film to "; echo $_REQUEST['favmovie']; echo "<br>"; $movierate = 5; echo "Moja ocena dla tego filmu wynosi "; echo $movierate; } else { echo "Lista "; echo $_REQUEST['movienum']; echo " moich najlepszych filmów:"; echo "<br>"; listmovies_1(); if ($_REQUEST['movienum'] == 10) listmoveis_2(); } ?> </body> </html> Gdy go uruchamiam wyskakują trzy adresy URL, ale i tak wyskakuje komunikat po wyborze jednego: "Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do zobaczenia naszej strony!" Ten post edytował saperek25 31.10.2010, 19:09:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pewno wszystko przepisałeś?
podmień to:
na to:
I w dwóch pozostałych plikach na końcu za </html> dodaj
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2009 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej to samo a teraz dodatkowo przy login.php wyskakuje ostrzeżenie:
"Warning: session_destroy() [function.session-destroy]: Trying to destroy uninitialized session in /var/www/sites/yoyo.pl/p/r/przyklady/login.php on line 4" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wywal session_destroy.
podmień to:
na to
Wynik wklej tutaj |
|
|
![]()
|
|
To wywal session_destroy. podmień to:
na to
Wynik wklej tutaj pokazuje teraz login i hasło Array ( [username] => Jan [userpass] => 12345 [authuser] => 0 ) |
|
|
![]()
|
|
Czyli wszystko gra...
Ten post edytował CuteOne 31.10.2010, 19:43:37 |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem dlaczego ale ciągle to samo sam zobacz
www.przyklady.yoyo.pl/login.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że sobie poradziłeś. Wszystko działa tak jak powinno (w każdym razie tak mi się wydaje)
![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:01 |