![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, jak zsumować wartości pól jednej kolumny w Smarty?
Mam plik .tpl
Próbuję na różne sposoby ale nie udaje mi się. Wyświetla mi ciąg jako liczba + liczba + liczba + liczba, a nie zsumowaną wartośc. i jeszcze jedno pytanko. Czy w szablonie smarty mogę wykorzystywać funkcje z php? Chciałabym w komórce z id statusu i id_stanu ,wyświetlić ich nazwy. Ma to wykonać funkcja status_nazwa($status_id)....itd... Jak użyć tą funkcję w szablonie, jeśli się da? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o pluginach, czy helperach w smarty (już nie pamiętam jak to się tam zwało
![]() Ale było tam chyba coś do sumowania, na pewno działania matematyczne są do zrobienia. No i możesz pisać własne pluginy, wystarczy poszperać ![]() -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to nie ma w Smarty takiego prostego rozwiązania, jak dodawanie ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
{math equation="x + y * z" x=$wartosc_x y=$wartosc_y z=$wartosc_z}
lub {math equation="x + y * z" x=$wartosc_x y=$wartosc_y z=$wartosc_z assign=wynik} w zeminnej $wynik masz wynik operacji co do php to: {php} global $foo, $bar; if($foo == $bar){ echo 'This will be sent to browser'; } // assign a variable to Smarty $this->assign('varX','Toffee'); {/php} {* output the variable *} <strong>{$varX}</strong> is my fav ice cream :-) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja się trochę podepnę tutaj pod temat..a mianowicie.. mam w pliku tpl taki kod (wycięte zbędne rzeczy)
Kod {foreach from=$products item=product name=products} [cut] {assign var=plik value=`$product,reference`} {include_php file='sprawdzZdalnyPlik.php'} {if $pisz == 'ok'} {$product.reference|escape} {else} pisz: 404 [cut] {/if} {/foreach} plik PHP
i zwraca prawidłowo pisz, ale tylko za pierwszym razem, później wywala błąd? z tego co widzę to {assign var=plik value=`$product,reference`} za drugim razem tworzy tablice.. czy można jakoś usunąć zmienną? w tym przypadku plik Ten post edytował chomiczek 12.11.2010, 13:03:17 -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 8 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod {assign var=plik value=`$product,reference`} chyba raczej powinno być tak (kropka zamiast przecinka) Kod {assign var=plik value=`$product.reference`} Jeśli chodzi o dodawanie w szablonie to chyba nie jest najlepszy pomysł, bo przenosisz logikę do szablonu. Przekaż do szablonu już wyliczone dane. -------------------- Web usability
Program Partnerski |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do przecinka to mój błąd.. źle przykleiłem.. a co logiki.. hmm.. może masz rację
![]() EDT: no jednak z wielu względów nie mogę tego edytować.. znalazłem niby http://smarty.incutio.com/?page=Unassign ale nie działa.. nie wiem czemu ![]() Ten post edytował chomiczek 12.11.2010, 11:49:55 -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:33 |