![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam stara ksiazke od PHP4, a chcialbym zaczac sie uczyc programowania obiektowego, ale gdzies na tym forum czytalem opinie uzytkownika, ze OOP w PHP4 rozni sie zalozeniami i koncepcja od OOP w php5. Nie wiem teraz czy jest sens zaczac uczyc sie tego ze starej ksiazki o PHP4 i pozniej przejsc na PHP5, czy lepiej zaczekac az kupie sobie nowa ksiazke i dopiero zaczac nauke? Bo jesli OOP w php4 i php5 to dwie rozne rzeczy, to chyba lepiej poczekac. Co o tym sadzicie? Ten post edytował kaźmirz 30.10.2010, 22:24:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się, że lepiej uczyć się od razu w php5 niż w php4 a potem walczyć z starymi nawykami
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się, że lepiej uczyć się od razu w php5 niż w php4 a potem walczyć z starymi nawykami Czyli jednak jest duza roznica? Ps. Czekam jeszcze na inne opinie. Moze ktos ma odmienne zdanie? Ps 2. A jak wyglada sprawa w PHP6? Bo teraz juz sie pogubilem. Zebym nie kupil ksiazki (php5), ktora lada chwila nie bedzie aktualna jak ta od php4 :/ Ktora lepiej kupic? Czy moze lepiej obie (php5 i php6) ? Ten post edytował kaźmirz 30.10.2010, 22:35:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W wersji 5.3 w stosunku do wersji 4 zmieniło się bardzo dużo i nie chodzi tylko o samą obiektowość, ale o masę nowych funkcji, usunięcie starych przestarzałych funkcji.
Nie ma najmniejszego sensu uczenia się obiektówki dla php4, stracisz tylko czas - sam się o tym przekonasz gdy zaczniesz uczyć się obiektówki z php5 ![]() Co do pytania o książki... można ale... Na internecie jest masa dobrych kursów, masz manual - nie wiem w czym problem. Z książek ostatnimi czasy można nauczyć się złych nawyków. Ten post edytował fifi209 30.10.2010, 22:44:37 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Co do pytania o książki... można ale... Na internecie jest masa dobrych kursów, masz manual - nie wiem w czym problem. Z książek ostatnimi czasy można nauczyć się złych nawyków. Ja jakos nie lubie sie uczyc z kursow na necie, wole trzymac ksiazke papierowa w rece i cos tam skrobac na klawiaturze ![]() Zerknac na cos, lub sobie cos przypomniec = net, nauka od podstaw = ksiazka papierowa (mowie o sobie ![]() W dodatku, czasami lubie sobie wylaczyc lapka, polozyc sie w lozku i poczytac sobie ksiazke o programowaniu - no i moja kolekcja sie powiekszy ![]() Dzieki za rady, juz wiem ze ksiazke php4 moge spokojnie odlozyc do lamusa (bez wyrzutow sumienia) i zakupic php5. Jeszcze jedno, jaka jest roznica miedzy php5 i php6 ? - doszly tylko nowe "bajery", czy cale zalozenia sie pozmienialy jak w przypadku php4->php5 ? Bo moze nie warto teraz kupowac ksiazek od php5, tylko juz php6? Ten post edytował kaźmirz 30.10.2010, 23:15:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popatrz jak powoli wchodził php5, popatrz ile serwerów jeszcze ma php4! A gdzie tam do php6.
A jeżeli chodzi o zmiany to chyba większe były z php5 na 5.3 niż 5.3 na 6 - ale nie będę się wykłócał, bo w php6 też sporo dojdzie. Co do papierowych wersji - też czasem lubię, mam drukarkę walnę sobie kilka rozdziałów i np. w drodze do szkoły sobie przeczytam. ![]() Ten post edytował fifi209 30.10.2010, 23:20:13 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Popatrz jak powoli wchodził php5, popatrz ile serwerów jeszcze ma php4! A gdzie tam do php6. A jeżeli chodzi o zmiany to chyba większe były z php5 na 5.3 niż 5.3 na 6 - ale nie będę się wykłócał, bo w php6 też sporo dojdzie. Co do papierowych wersji - też czasem lubię, mam drukarkę walnę sobie kilka rozdziałów i np. w drodze do szkoły sobie przeczytam. ![]() Dzieki, przekonales mnie co do php5 ![]() ![]() Drukowac tez mozna, ale ja lubie kolekcjonowac ksiazki o programowaniu ![]() Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Udało mi się znaleźć na tym forum różnice między 5 a 5.3
- przestrzenie nazw - funkcje anonimowe (które de facto są obiektami) - late state binding - __callStatic - nowy gc (to raczej na egzaminie nie będzie sprawdzane ;)) - zmiany w __autoload (związane z przestrzeniami nazw) - w php5.3.3 zerwanie z kompatybilnością konstruktorów z php4 - szczegółowo nie pamiętam, ale niektóre rozszerzenia nie są kompatybilne z php5.3 - wyrzucenie safe_mode, bodajże magic_quotes też i innych archaizmów - nowy typ danych, nazywa się on bodajże binary - tego w 100% nie jestem pewien (nie wiem czy to już jest od php5.3, czy dopiero od php6) - obsługa utf-8 z defaultu Pewnie sporo pominąłem, ale mam nadzieję że większość najważniejszych zmian wymieniłem ;) To tak w ramach ciekawostki. ;p -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
A czy moglbys podac mi jakies linki do dobrych kursow OOP w php5?
I czy polecasz jakas konkretna ksiazke do php5, bo na allegro jest pelno ksiazek traktujacych o php5, ale nic nie moge znalesc nt. php5.3? Ja znalazlem taki kurs: http://gajdaw.pl/php/obiektowe-php5/ ale nie wiem, czy jest on aktualny/dobry ![]() Poki nie zamowie ksiazki i jej nie odbiore, to bym sobie juz troche poczytal ![]() Pozdrawiam Ten post edytował kaźmirz 31.10.2010, 09:56:32 |
|
|
![]()
|
|
Kup książkę o php 5, a potem tylko doczytaj o nowościach. Szczerze mówiąc też nie widziałem książki o php 5.3.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:25 |