![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hello,
Mam 100 kolumn w jednej tabeli i 3 zapytania typu "SELECT * FROM..." oraz kilka zapytań typu: "SELECT id FROM..." Czy gdybym podzielił te 100 kolumn na dwie tabele (częściej i rzadziej używane dane) to było by to bardziej optymalne rozwiązanie od bieżącego, czy nie?? dodam, że w tych stu kolumnach będzie ze 3 tysiące ID i oczywiście do każdego ID równolegle będą podstawione dane w każdej kolumnie. Pozdrawiam -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli nie zawsze będziesz używał wszystkie kolumny to wydaje mi się, że lepiej jest podzielić, tzn. te kolumny, które najczęściej stosujesz w podstawowej tabeli, a jakieś rzadziej używane dane w innej i łączysz JOIN'em, tu masz dodatkowo artykuł o wypływie liczby kolumn na wydajność http://www.mysqlperformanceblog.com/2009/0...ts-performance/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, aby na pewno można ufać temu artykułowi? ja się nie znam, ale trochę dziś naczytałem się przykładów z Google i jak dla mnie podejrzane wydają się te dane:
- nie sądzicie, że trochę za duży ten czas ładowania? Ponadto, znalazłem stronę gdzie jest napisane aby korzystać z jednej tabeli nawet jeśli będzie duża ilość kolumn. W wyszukiwaniach Google natknąłem się na małą ilość opinii na ten temat, w dodatku były podzielone... Ten post edytował fr33d0m 31.10.2010, 00:16:44 -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czas był długi, ale przeczytaj uważnie i zobacz ile danych tam umieszczono
Ja osobiście zgadzam się z tehaha Masz 100 kolumn? Nie wierzę, że wszystkich używasz na raz, w każdej możliwej sytuacji. Trzeba zaplanować taką tabelę porządnie i podzielić według tego, jak często korzystasz z wybranych danych -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Nie, nie używam wszystkich na raz. Często używam tylko połowę, a skoro radzicie podzielić to zaraz wezmę się za to.
A odnośnie wydajności baz danych to w jaki sposób mądrze skonstruować ją w sposób, aby była wydajna kolumna odpowiedzialna za 'znajomych' na liście w profilu. Chodzi mi o coś takiego jak 'Znajomi' na NK. Osobiście myślałem, że stworze kolumnę o nazwie 'znajomi'(BLOB) i w niej będę dodawał poszczególne ID znajomych, oddzielone przecinkami a po stronie PHP przerobię je funkcją explode() i jakoś powyciągam poszczególne ID - przypisując do loginu. Nie wiem czy to co piszę jest wydajne i realne do spełnienia, więc jeśli ktoś by mnie naprowadził na dobry trop myślenia, to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:23 |