![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem, mam tabelę prefix gdzie jest unikalny numer id pod nazwą prefixid i mam tabelę phrase z której chcę wyciągnąć dane zawarte w polu text, ale tylko z tych rekordów których wartość varname to prefix_ID Z TABELI PREFIX_title_rich po czym chcę żeby mi się to wyświetliło w forme
id - text Próbowałem coś takiego ale to coś mi nie chce zadziałać ![]()
-------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skąd bierzesz wartość zmiennej $prefix['prefixid'] dla drugiego zapytania ? skoro już zacząłeś z pętlami to $query2 musi być wykonywane x razy gdzie x to liczba rekordów zwróconych z zapytania $query.
Ten post edytował d3ut3r 29.10.2010, 22:15:33 -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skąd bierzesz wartość zmiennej $prefix['prefixid'] dla drugiego zapytania ? skoro już zacząłeś z pętlami to $query2 musi być wykonywane x razy gdzie x to liczba rekordów zwróconych z zapytania $query. wartość $prefix['prefixid'] biorę z
-------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a po wykonaniu tego zapytania (którego w kodzie w pierwszym poście de facto w takiej formie nie ma) co masz w zmiennej $prefix ?
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
A jest jakiś inny sposób aby wylistować te dane o które mi chodzi
![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej w ogóle opisz co chcesz zrobić, bo Twój sposób wydaje się być zbytecznie przekombinowany
|
|
|
![]()
|
|
mam tabelę prefix gdzie jest unikalny numer id pod nazwą prefixid i mam tabelę phrase z której chcę wyciągnąć dane zawarte w polu text, ale tylko z tych rekordów których wartość varname to prefix_ID Z TABELI PREFIX_title_rich po czym chcę żeby mi się to wyświetliło w forme
id - text Czyli np. w tabeli prefix jest pole prefixid ktore ma wartość 20 w tabeli phrase mam pole varname które ma wartosć prefix_20_title_rich i chce zeby mi wyświetliło zawartość pola text ![]() analogicznie jeśli prefixid = 29 to chce z tabeli phrase wyciągnąć pole text gdzie varname = prefix_29_title_rich ![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie trochę źle przemyślałeś sprawę z tym prefixem, bez sensu takie wstawianie numeru id do prefix_[ID]_title_rich powinna być kolumna z samym ID a jeżeli to nie wystarczy to jeszcze druga kolumna z title_rich
wtedy wszystko wyciągniesz jednym prostym zapytaniem z JOIN:
a jeżeli trzeba by użyć tej drugiej kolumny to wtedy:
|
|
|
![]()
|
|
Ale to nie ja robiłem baze, to baza ze skrypt vbulletin
![]() ![]() Ten post edytował Elber 30.10.2010, 10:36:53 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
aha, czyli Ty chcesz tylko jakąś tam funkcje sobie dorobić, no dobrze to chyba jedyne wyjście to kombinować tak jak próbowałeś na początku, więc patrząc na Twój przykład:
1. żeby wstawić zmienną prefixid do drugiego zapytania najpierw trzeba ją pobrać funkcją mysql_fetch_array() czyli w linijkach 3-4 powinno być 2. po mysql_query() daj or die(mysql_error()) czyli mysql_query() or die(mysql_error()), żeby sprawdzić czy nie wywala błędów bo już widzę że w drugim zapytaniu jest nie potrzebny ; na końcu 3. nie potrzebne są 2 pętle , pierwszym zapytaniem pobierasz prefix, wstawiasz do drugiego zapytania i potem wynik odbierasz już jedną pętlą Cytat Mógłbyć napisąć mi dokładniej jak to wyciągnąć? bo tej qwerendy co wstawiłeś nie ogarniam sory, ale to żadna wymówka:P chcesz mieć jakieś funkcje to trzeba usiąść i to zrobić, na forum łatwo uzyskasz pomoc ale zawsze wymagany jest wkład własny
Ten post edytował tehaha 30.10.2010, 10:44:21 |
|
|
![]()
|
|
Hmm, mam teraz
i mi wywala Cytat You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '["prefixid"]._title_rich' at line 1 Edit: Jak zrobie tak:
TO mi wyskakuje "Unknown column 'prefix_1_title_rich' in 'where clause'" .... Ten post edytował Elber 30.10.2010, 12:32:16 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
bo wartość trzeba objąć cudzysłowem
poza tym nie wiem czemu w każdym zapytaniu dajesz średnik na końcu, nie powinno go tam być $query="select `prefixid` from prefix order by prefixid asc;"; |
|
|
![]()
|
|
Teraz mi wyskakuje
Cytat Warning: Unexpected character in input: ''' (ASCII=39) state=1 in /home/virtual/ufs.pl/htdocs/pref.php on line 13 Parse error: syntax error, unexpected '`' in /home/virtual/ufs.pl/htdocs/pref.php on line 13 a 13 linia to te zapytanie
EDIT: Jak zrobiłem tak
To nic mi nie wyświetla ... dosłownie nic... a teraz whlie powinien mi wyświetlić dane z tabeli ... CO robię źle ? Ten post edytował Elber 30.10.2010, 13:02:32 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
ale Ty chcesz wyciągnąć jakiś konkretny prefix czy dla każdego prefixu chcesz wyciągnąć dane z tej drugiej tabeli?
|
|
|
![]()
|
|
Dla każdego dane z drugiej tabeli, chce żeby mi się to tak wyświetliło
PrefixID - Text -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
tak na szybko:
ale ogólnie powinieneś unikać zapytań wykonywanych w pętli i najlepiej jakbyś spróbował zrobić to z JOIN |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie za pomoc
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdro -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 12:14 |