![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
na wstępie odrazu zaznaczę że z php i mysql mam do czynienia zaledwie od tygodnia, ale mianowicie mam problem z uzupełnieniem danych z formularza w bazie danych mysql. w formularzu (html) posiadam pola takie jak zmienne w kodzie PHP problem jest tego typu że chcę te dane pobrać do bazy ale do 2 różnych tabel : 1 tabela to przyjecie_sprzet 2 tabela to klienci co mam tutaj w zapytaniu php nie tak??
i teraz najlepsze jest to że jeżeli wytnę zapytanie do przyjecie_sprzetu to nie dodaje mi danych z formularza do tabeli klienci , uzupełnia parę kolumn tylko np 0 albo nic nie dodaje , natomiast jeżeli wytnę z kodu zapytanie do tabeli: klienci , a wstawię zapytanie do tabeli : przyjecie_sprzetu - ta jest prawidłowo wypełniana nie mam siły już na to a cały dzień szukałm po necie. z góry dziękuje za pomoc. Ten post edytował krzysztof.kt 29.10.2010, 21:35:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najpierw robisz w zmiennej $query jedno zapytanie a później je nadpisujesz drugim. Zrób albo 2 zmienne ($query1, $query2) albo najpierw wykonaj jedno zapytanie a później nadpisuj zmienną.
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
zmieniłem już na query i query 1 ale mam błąd :
Warning: mysqli_query() expects parameter 3 to be long, string given in /headfirst/kriss/addemail.php on line 49 Błąd w zapytaniu do bazy danych. zapytanie wygląda tak:
Ten post edytował krzysztof.kt 30.10.2010, 08:22:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czego nie rozumiesz w komunikacie bledu? Jak wol masz napisane ze trzeci parametr ma byc liczbą a ty mu zapodajesz string...
ps: chodziło o to, że masz pod rząd wykonać raz $query, a zaraz potem $query1 a nie wpychać obydwa naraz. Myśl troszkę.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
z całym szacunkiem ale nospor nie wiem jak mam to zrobić? możesz łopatologicznie wkleić mi tam gdzie ma to być zmienione w kodzie? jak napisałem tydzień dopiero mam styczność i nie wszystko rozumiem co pisze się o PHP i mysql dopiero przeczytałem 80 kartek o PHP z 600.
mam zrobić 2 połączenia do bazy? ;/ "przecież skaskowałem tego posta poniżej bo jednak pomyślałem że nie będe taki nie dobry" a mimo to odpowiedziałeś hmmm.... Ten post edytował krzysztof.kt 30.10.2010, 08:53:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat jak napisałm wyżej tydzień dopiero mam styczności z php i mysql, czy Ty po tygodniu byłeś taki już obcykany w PHP? - wątpie (bez urazy) Widzisz, ja już po pierwszym dniu zaglądałem do manuala i jak było napisane ze funkcja przyjmuje dwa argumenty, to dawałem dwa. Jak bylo napisane ze funkcja wymaga liczby to dawałem liczbe a nie string. A na dodatek patrzyłem czym jest ta liczba i czy mi jest w ogóle potrzebna.Naukę programowania zacznij wiec od nauki zaglądania do manuala a nie mi się wymądrzasz ze tydzien sie uczysz php i z tego powodu wszystko ci wolno ![]() Cytat z całym szacunkiem ale nospor nie wiem jak mam to zrobić? możesz łopatologicznie wkleić mi tam gdzie ma to być zmienione w kodzie? Masz wykonac po kolei swoje query. Przeciez to jest po polsku napisane. pokolei znaczy pokolei.Prosba do Ciebie: zamiast zalic sie ze tydzien sie uczysz to weź przyłóź się trochę do tego a nie po paru minutach odpisujesz na post - widac ze za bardzo nie pomyslales nad tym. Pytasz sie jaki ja mialem stan wiedzdy po tygodniu? Ja mialem to szczescie ze nie mialem forum i tak dlugo siedzialem nad kodem az wpadlem na banalne rozwiązania banalnych problemów- to mnie nauczylo myslec samodzielnie a nie z każdą pierdułą latać po ludziach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
rozumiem, sorki za takie trucie d... ale jak widzisz ja myślałem w złym kierunku...nie robiłem tego tak jak TY tylko wklepywałem tam gdzie nie powinno teraz chociaż coś mnie nauczyłeś
![]() ![]() PS - DZIAŁA ![]() Ten post edytował krzysztof.kt 30.10.2010, 09:01:58 |
|
|
![]()
|
|
Cytat przecież skaskowałem tego posta poniżej bo jednak pomyślałem że nie będe taki nie dobry" a mimo to odpowiedziałeś hmmm.... Forum to nie gra - nie robisz SAVEow co 5 minut i nie wracasz do nich gdy coś ci nie wyjdzie. Napisales, ja to przeczytałem i odpowiedziałem. Proste.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor - mam jeszcze 1 pytanie OSTATNIE:) jeszcze mam problem z checboxami
chciałęm zrobić tak aby przy zaznaczonym checboxie została dodana każda opcja do BD do kolumny akcesoria, tymczasem dodawana jest tylko 1 niezależnie czy zaznacze 2-3 czy 5 znalazłem na forum u Was skrypt z funkcją IF ale nie działał ;/ tzn pewnie coś źle zrobiłem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Checkboxy musisz przesyłać jako tablicę, czyli wszędzie musisz dodać do nazwy symbol tablicy - [] np. dla zasilacza:
Teraz jak to prześlesz to w tablicy $_POST będziesz miał indeks ['akcesoria'] będący tablicą z wybranymi opcjami. Najlepiej w skrypcie który będzie obsługiwać formularz dodaj sobie coś takiego: Wtedy najlepiej to widać jak wygląda przesłana tablica. -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak:
ze zmianami w akcesoria['zasilacz'] i akcesoria['akcesoria'] i ciagle mam w kolumnie akcesoria Array zrobiłem:) tylko nie wklejałem
ok teraz rozumiem o co biega z tablicą, tylko nie chce mieć danych trzymanych w tablicy w kolumnie - tylko po kolei zaznaczone checboxy ![]() Ten post edytował krzysztof.kt 30.10.2010, 10:07:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, bo $_POST['akcesoria'] będzie tablicą, co wyraźnie napisałem we wcześniejszym poście. Napisałem też żebyś użył print_r($_POST) i zobaczył "na własne oczy" jak wygląda $_POST po przesłaniu, czego zapewne nie chciało ci się zrobić
![]() -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:03 |