![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jak mogę w php generować przyjazne linki? Moje linki teraz wyglądają tak:
adresstrony.pl/readnews.pl?id=1 a chciałbym, żeby wyglądały tak: adresstrony.pl/tytulnewsa albo adresstrony.pl/news/tytulnewsa Newsy trzymam w MySQL. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
szukaj w google: mod_rewrite + przyjazne linki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem, ale niestety nic nie znalazłem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W ten sposób otrzymuje adres mojastrona.pl/1.html
a ja chce, żeby zamiast 1 był tytuł newsa z MySQL |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Kod # Turn on URL rewriting RewriteEngine On # Installation directory RewriteBase / # Allow any files or directories that exist to be displayed directly RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d # Rewrite all other URLs to index.php/URL RewriteRule .* index.php/$0 [PT,L] Dane odbierasz przez $_SERVER['REQUEST_URI'] , potem robisz explode('/', $dane); . Oczywiście musisz sobie to jakoś rozwinąć od strony php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcesz tytul a pobierasz id proste.
spawn , derby? ![]() Ten post edytował gigzorr 28.10.2010, 18:24:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 28.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw warto znormalizować tytuły w osobnej kolumnie tabeli. Ja używam zwykle name dla normalnych tytułów i nicename dla znormalizowanych. Normalizacja to nic innego co podmiana polskich znaków na odpowiedniki, strtolower i zamiana spacji na - albo _.
Drugi krok to zmiana parametru GET na ów nicename, tak, ze na przykład adres to: mojastrona.pl/readnews.php?nicename=tytul-przykladowego-artykulu Teraz dodajesz regułę, która przekieruje mojastrona.pl/tytul-przykladowego-artykulu.html na link jak powyżej. Nie mam teraz czasu, by szukać tego, a rewrita zazwyczaj nie piszę, tylko przepisuję z dokumentacji. |
|
|
![]()
|
|
Najpierw warto znormalizować tytuły w osobnej kolumnie tabeli. Ja używam zwykle name dla normalnych tytułów i nicename dla znormalizowanych. Normalizacja to nic innego co podmiana polskich znaków na odpowiedniki, strtolower i zamiana spacji na - albo _. Drugi krok to zmiana parametru GET na ów nicename, tak, ze na przykład adres to: mojastrona.pl/readnews.php?nicename=tytul-przykladowego-artykulu Teraz dodajesz regułę, która przekieruje mojastrona.pl/tytul-przykladowego-artykulu.html na link jak powyżej. Nie mam teraz czasu, by szukać tego, a rewrita zazwyczaj nie piszę, tylko przepisuję z dokumentacji. Chciałem tak zrobić, ale jaki muszę dać typ pola w bazie, aby to działało. Bo jak daje TINYTEXT to gdy znajduje się w nim wartość liczbowa, to wszystko jest ok, ale jak jest tam jakiś ciąg liter, to nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Varchar, i oczywiście pole musi być unikalne, do tego nie może zawierać znaków nieakceptowanych jako URL.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2010 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@erix pisał coś na ten temat
![]() -------------------- Fotografia, projektowanie stron WWW | web-coding.pl - HTML 5 i CSS 3 - już w krótce ;)
|
|
|
![]()
|
|
Ok. Temat do zamknięcia. Problem już rozwiązany.
Ten post edytował matis95 29.10.2010, 13:39:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:48 |