![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę stronę www z grafiką (konkretnie moje zdjęcia) i potrzebuję silnego zabezpieczenia przed kopiowaniem. Zablokowałem prawy przycisk myszki... klawisz print screen (można nałożyć warstwę - DIV), ale pomimo tego wszystkiego da się "złapać" grafikę kożystając z Plik... Zapisz jako... Chciałbym wykonać jakąś blokadę takiego zapsu w php. Czyli wykonać coś podobnego jak na tym forum. Czy moglibyście mi pomóc? Ew. napiszcie w jaki sposób zostało to wykonane. Dzięki bardzo
![]() -------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Zdjęcia prentowane na stronie opatrz jakimś znakiem wodnym - popatrz np. na logosy komórek na stronach gsm.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kamis: 100% ochronę grafik uzyskasz poprzez... niepublikowanie ich
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: z duszy :] Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
mozna zrobic przezroczysty napis po przekatnej obrazka, a dopiero po zalogowaniu ustawic dostep do oryginalu, ewentualnie publikowac obrazki dla wszystkich w jakiejs malej rozdzielczosci uniemozliwiajacej sensowne ich wykorzystanie...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysł z podpisem fotki zrobiłem (to zabezpieczenie dobre jest na serwisy randkowe)... ale nie na bandę wściekłych studentów... którzy pomimo wieku prymitywnie biorą Plik... Zapisz i wstawiają fotkę na pulpit... tak więc znak nic sensownego nie da... dlatego potrzebuję takiego zabezpieczenia przed zapisem (Plik... Zapisz jako).
-------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
MOże jeszcze przy okazji coś, co będzie czyściło /temp każdej przeglądarki?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiele zabezpieczeń stron przeczytałem na http://www.diaboli.prv.pl/ dział html po lewej stronie ... zabezpieczenia grafiki. Jest tam opisane czyszczenie schowka i inne blokady... Jednak nie ma tam wytłumaczonego jak wykonać zabezpiecznie Plik... Zapisz jako... Tak więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł na to ... byłbym wdzięczny
![]() -------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Schowek to nie cache przeglądarki.
2. Przeglądarka nie ma wpływu na menu przeglądarki, a więc nie da się ukryć/zablokować zapisywania. 3. JS można wyłączyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Walne sobie prinscrina i i tak bede mial
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Chełmno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@hwao o tym samym pomyślałem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Walne sobie prinscrina i i tak bede mial
![]() Z poziomu JS można wyłączyć możliwość kopiowania do schowka, a więc print screen nie zadziała (dopóki aktywne będzie okno przeglądarki). |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Cytat Cytat Walne sobie prinscrina i i tak bede mial
![]() Z poziomu JS można wyłączyć możliwość kopiowania do schowka, a więc print screen nie zadziała (dopóki aktywne będzie okno przeglądarki). Jejciu no to wylacze js ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o okno przeglądarki (bez żadnej ingerencji) to wystarczy stworzyć przezroczystą warstwę nad zdjęcieum. Wtedy nie będzie opcji zapisz zdjęcie ;-). Ale to tylko połowiczne rozwiązanie. Jak wiadomo ->> cache przeglądarki zachowa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chroni cie prawo.. ksiazki w ksiegarni tez powinny byc zapezpieczane anty-xero, anty-foto, anty-przpeisanie??
-------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
@dag Proszę czytaj od początku. Zainteresowanych tematem... zobaczcie na tym forum jak to zostało wykonane plik... zapisz jako... no i zapisuje tylko pusty folder. Programy ściągające całe witryny robią obraz ftp(to nie jest ważne w moim przypadku)... to samo tyczy się obrazu wykonanego jakimś programem (SnagIt) studenci nie mają uprawnień do instalacji oprogramowania na komputerach na uczelni... Chodzi mi tylko iwyłącznie o blokadę menu Plik... zapisz jako
![]() ![]() -------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2003 Skąd: Radzionków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to jak juz zablokujesz printscreen to zrob w javascript zeby fotki byly w nowym oknie.... okno bedzie bez zapisz jako itd..... tego przynajmniej ja ominac nie umiem
![]() aha no i jeszcze mozesz pobanowac useragenty.... np teleport -------------------- www.desire.pl - kliknij nie pozalujesz :)
|
|
|
![]()
|
|
A moze by napisac skrypt w php slice'ujący obrazki i wyswietlający tabelkę z częściami?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @dag Proszę czytaj od początku. Zainteresowanych tematem... zobaczcie na tym forum jak to zostało wykonane plik... zapisz jako... no i zapisuje tylko pusty folder. Programy ściągające całe witryny robią obraz ftp(to nie jest ważne w moim przypadku)... to samo tyczy się obrazu wykonanego jakimś programem (SnagIt) studenci nie mają uprawnień do instalacji oprogramowania na komputerach na uczelni... Chodzi mi tylko iwyłącznie o blokadę menu Plik... zapisz jako
![]() ![]() Heh sorka ;-) czytałem kilka podobnych postów (m.in. na webinside.pl) w tym samym czasie na przemian i widocznie coś przeoczyłem ;-). Jeszcze raz przepraszam. Dam Ci linka do tego postu, autor rozwiązał sferę zabezpieczania przed Plik -> Zapisz. Napisz do niego to powinien Ci dać rozwiązanie: http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?t=2053 |
|
|
![]()
|
|
Pop- up jest dobrym rozwiązaniem... ale z tego co wiem nie wszystkie przeglądarki obsługują JavaScript. Podział obrazka też jest mądry w przypadku np... loga... ale jeśli chodzi o fotki, które mają dosyć pokaźną rozdzielczość to... z resztą sami wiecie, że jedna grafika ładuje się szybciej niż np. 5 małych... Strasznie mnie intryguje wykonanie tej blokady z forum (plik... zapisz jako).... chciałbym uzyskać jakieś pomysły co do wykonania tego w php.
-------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A moze by napisac skrypt w php slice'ujący obrazki i wyswietlający tabelkę z częściami?
Ja takie cos napisalem ![]() ![]() Ale mam wrazenie ze tobie bardziej chodzilo o taki ktory tnie do jpg na mniejsze kawalki i robi tabelke :wink: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:39 |