![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 11.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanko, jako próbuje dodać kilka tabel do bazy mysql poprzez php logicznie podchodząc robię to tak:
[przykładowy kod]
Z tym, że coś się dzieje po pierwszej tabeli, jeżeli w zmiennej $sql mam tylko:
działa, jeżeli są następne - nie. Co mogę tutaj robić źle? Chodzi o średniki? Ten post edytował andrzej_ 27.10.2010, 22:24:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 11.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że chodzi o tą część:
Cytat Wykonywanie zapytań do bazy Jeśli wykonujesz jakieś zapytanie do bazy danych i w wyniku tego nie masz spodziewanych wyników, sprawdź dokładnie jak to zapytanie wygląda oraz czy baza danych nie zwróciła błędu. Dla prostych instrukcji komunikacji z bazą mysql wystarczy użyć mysql_error() by zobaczyć ostatnio zwrócony błąd przez bazę. Dla innych baz lub innych sposobów komunikacji - zajrzyj do dokumentacji by dowiedzieć się jakie funkcje zwracają błędy bazy danych.
Możesz również skopiować wywietlone zapytanie i wykonać je w programie do obsługi baz danych, np. phpMyAdmin czy MySQL QueryBrowserze. Zobaczysz, czy Twoje zapytanie na pewno wykonuje się poprawnie i czy zwraca to czego oczekujesz. Faktycznie, mój błąd. Cytat You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'CREATE TABLE IF NOT EXISTS `dcms_articles` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREM' at line 13
To jest linijka powodująca crasha, jednak całość zapytania sql testowałem w phpmyadminie na serwerze na którym wykonuje skrypt, i tam nie ma problemów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ty dla mysql_query() zapodajesz kilka zapytań na raz. mysql_query() pozwala na wykonanie TYLKO JEDNEGO zapytania naraz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
"siara - i wszystko jasne" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ciągle się uczę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 18:59 |