![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem całkowicie nowy i zielony jeśli chodzi o PHP, ostatnio poczytałem trochę na temat tego języka, więc chciałem założyć ten temat tylko dla siebie, aby tutaj zadawać pytania ( po co robić burdel w tematach ). Na początku dość głupia sprawa, nawet dla początkujących programistów, no ale skąd mam wiedzieć coś, czego ktoś mi nie wytłumaczy, prawda ?
Napisałem banalne kilka linijek kodu:
Rozumiem to tak: 1. Zmienna $pass przyjmuje wartość zapostowaną przez użytkownika, 2. Użytkownik podaje swoje hasło ( w tym wypadku jedno - test123 ), 3. Jeśli $pass jest równe "test123" zostaje wyświetlony napis, że autoryzacja się powiodła, 4. Jeśli $pass jest inne niż "test123" zostaje wyświetlony napis, że autoryzacja się nie powiodła. Oczywiście ten skrypt nie działa, i mam pytanie - czy do tego jest potrzebna baza MySQL ? Nie wierzę, że dane nie mogą być przechowane w tym samym pliku. Muszę wyprowadzać zmienną $_SESSION dla tak banalnego skryptu ? Nie wydaje mi się. Co tutaj trzeba dodać jak najmniejszym kosztem ilości znaczków ( czyli jak najkrótszego skryptu ) aby działał on poprawnie ? Dzięki za zrozumienie koledzy, regards ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:44 |