![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie mam doświadczenia w cechowaniu stron, a że na Googlach nic ciekawego nie znalazłem, chciałem zapytać się Was: Co i kiedy najlepiej cechować? - wyniki bazy danych - przetworzone wyniki (czyli to co będzie wysyłane do warstwy widoku) - gotowy plik html. Według mnie najlepiej jest cechować gotowy pliki html, jednak gdy np. dodamy nowy komentarz na stronie, to plik musi być generowany od nowa. I wtedy najlepiej jest cechować wyniki poszczególnych tabel z DB (jeżeli mam np. tabele na komentarze i artykuły). Jak Wy sobie z tym radzicie? Pozdrawiam ![]()
Powód edycji: [nospor]: poprawa tytułu bo raził po oczach
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy: cechować stronę ?
Wybacz ale nie spotkałem się z takim pojęciem. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2010 Skąd: Waraszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przyspieszenie działania strony (?).
Widzę, że mój poprzednik zna LUA, dobrą do tworzenia w Multi Theft Auto ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Masz na myśli cache'owanie?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Co to znaczy: cechować stronę ? Wybacz ale nie spotkałem się z takim pojęciem. Jak to co? Cechować stronę = nadawać stronie cechy, pozytywne jak również negatywne ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cechować stronę = nadawać stronie cechy, pozytywne jak również negatywne ![]() np. Menu - pozytywne, ładnie zrobione, czytelne Logo - negatywne, zbyt duże, kolory przytłaczające Dobrze rozumiem? ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Masz na myśli cache'owanie? ![]() Tak myślę o cache'owaniu ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
My to doskonale wiemy
![]() Odpowiadając na Twoje pytanie: najpierw zastanów się jak duże obciążenie będzie dla serwera, bo może wcale nie warto cache'ować a wystarczy zwykły akcelerator? Możesz cache'ować gotowe strony - to co pójdzie do użytkownika, tyczy to np. newsów, komentarzy, jakiś danych bardziej statycznych ogólnie Zapytania - a może prościej użyć wbudowanych mechanizmów danej bazy danych? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cechuje się np. odważniki czy biżuterię
![]() |
|
|
![]()
|
|
Biżuterii raczej dotyczy próba złota/srebra ;p
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy gdzie i jak te cache będziesz trzymać, bo możesz przekombinować i tylko się wysilić na marne bez żadnego prawdziwego zysku wydajnosci.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cecha probiercza
Jeśli strona zawiera głównie informacje statyczne, zmieniane co jakiś czas, ja bym cache'ował całość, po co przetwarzać. Ale tak jak mówią poprzednicy nie zawsze się opłaca, lepiej sprawdzić czy to naprawdę coś daje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej cache'ować treści statyczne. Większe serwisy stosują nawet taki fajny myk jak serwer na dane statyczne - np obrazki.
-------------------- Pamięta ktoś Turbo Pascala?
Moja stronka - tworzenie stron www i blog pozycjonera ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej chyba będzie cache'ować poszczególne kawałki strony - wygenerowane pliki template (pure (x)HTML). Taki plik może mieć ważność od 1h do xx w zależności od tego jak często treść danej podstrony się zmienia. Po tym czasie nadpisywany jest przez nowy. Możesz też dodać inteligentniejsze cache. Na przykładzie komentarzy do newsów. Użytkownik wchodzi na stronę z komentarzami i w tym momencie tworzony jest plik cache. Następnie przy każdym kolejnym wejściu strona wyświetlana jest z tego pliku. Ale kiedy doda nowy komentarz plik cache powinien zostać usunięty podczas jego dodawania i przy kolejnym wyświetleniu komentarze zostanie wygenerowany nowy plik cache.
Wyniki bazowe tak na prawdę nie wydaje mi się żeby było je warto cachować. Bo gdzie chcesz je zapisać? Do pliku? Potem będziesz musiał taki wynik przetworzyć z powrotem na tablicę, czyli zrobić to samo co robiłeś przy pobieraniu ich z bazy danych (zauważ że bazy danych to nic innego jak pliki tekstowe/binarne połączone z interfejsem do ich obsługi). Przetworzone wyniki - tak czasem warto ale jeżeli możesz cache'ować cały plik template to będzie to lepsze rozwiązanie. Ten post edytował bmL 30.10.2010, 01:58:38 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli używasz Apacha można też postawić obok niego np. nginxa, do serwowania statycznej treści (jest wydajniejszy).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:58 |