![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Skąd: Olesno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co muszę zrobić, by mysql zwracał wyniki niezależnie od wielkości znaków słowa zapisanego w bazie danych?
Przykładowo gdzieś w tekście w bazie danych pojawia sie słowo 'razDWATRZY'. Obecnie, by wyszukać taki element za pomocą match against, musze podać dokładnie taki ciąg znaków. Ciekawi mnie to, gdyż współpracując z inną bazą danych, wyszukiwało mi w ten sam sposób dobrze (nie patrząc na wielkość liter). Dodałem oczywiście klucz fulltext na kolumne w której szukam. Może ma to związek z ilością rekordów w danej tabeli? -------------------- Darmowe pozycjonowanie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...#function_lower
lub http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...#function_upper Ten post edytował Wicepsik 25.10.2010, 16:51:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Skąd: Olesno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiś przyklad uzycia? Rozumiem, ze mogę zmniejszyc wielkosc znakow danych, ktore pobieram poprzez LOWER(kolumna). Nie wydaje mi się jednak, by można było tego użyć w stosunku do danych, które mam przeszukiwać.
-------------------- Darmowe pozycjonowanie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jakiś przyklad uzycia? Podane w linkach? Pokaż swoje zapytanie Ten post edytował Wicepsik 25.10.2010, 17:06:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chcę, aby każde z tych zapytań zwracało ten sam wynik. Ten post edytował quba 25.10.2010, 17:21:15 -------------------- Darmowe pozycjonowanie
|
|
|
![]()
|
|
'costam' to wartość z formularza?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Widać się nie rozumiemy. Chodzi mi o to, że np. chcąc odszukać COŚTAM, zwróci mi zarówno wiersze, w których wystąpiło cośtam, jak i coŚtAm (W BAZIE). Obecnie muszę w kryterium wyszukiwania wskazac tekst dokładnie odpowiadający temu w bazie danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiadałem kilka wątków niżej na bardzo podobne pytanie, musisz ustawić sposób porównywanie napisów w bazie na ..._ci, żeby indeksował wyrazy bez uwzględniania wielkości znaków, nie wiem jakie masz aktualnie, dla języka polskiego może to być: `utf8_polish_ci` ewentualnie `latin2_general_ci`
|
|
|
![]()
|
|
dzięki, wiedziałem że to coś w ten deseń, ponieważ w poprzedniej bazie mialem latin2_general_ci i działało. Jeszcze nie sprawdzalem, ale na pewno to to, dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 12:46 |