![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Mam takie tabele
Mamy tabelę wiadomości oraz tabelę wiążącą, która mówi, że tę wiadomość może zobaczyć taki a taki user. Wiadomość może też widziec ten, kto ją utworzył (FK_CUSER) No i mam zapytanie pobierające wiadomosci
Czyli pobieram wiadomosci jakie może widziec użytkownik 4 W bazie mam 500tys rekordów. Wszystko smiga do czasu dodania OR cmu.FK_USER IS NOT NULL czyli sprawdzeniu tabeli wiążącej. EXPLAIN daje: Kod id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra 1 SIMPLE cm index FK_MESSAGE,FK_CUSER FK_LAST_MESSAGE 4 \N 35 Using where 1 SIMPLE cmu eq_ref PRIMARY PRIMARY 8 cm.ID,const 1 Using where; Using index Gdy dodam tego OR to zapytanie wykonuje się 2 sekundy. Idzie jakoś to przyspieszyc? Nie widzę za bardzo jakie mam tu dodać dodatkowe indeksy. Przed chwilą wpadłem na pomysł, że wystarczy iż zamienie cm.FK_CUSER = 4 OR cmu.FK_USER IS NOT NULL na cmu.FK_USER IS NOT NULL czyli wywale sprawdzanie autora wiadomosci, a autora dodam do tabeli wiążącej. Wówczas zapytanie znowu śmiga. Wolałbym jednak tego rozwiązania nie stosować.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo rozumiem
1. W zapytaniu używasz pól cm.CDATE, cm.COUNT_MESSAGES, a w definicji tabeli `message` brak takich pól. Zapytanie raczej nie powinno działać ![]() 2. Po co jest tabela `message_user`? Dane dotyczące identyfikatorów wiadomości i użytkownika są już w tabeli `message` |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ad1) Hehe, wyciałem parę nic nie znaczących pol z tabeli. zapomniałem ich wyciąć w SELECT - potraktuj ze ich tam nie ma
![]() ad2) message_user zawiera informacje do których użytkowników kierowana jest wiadomosc. W tabeli message nie ma takich informacji. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad2) message_user zawiera informacje do których użytkowników kierowana jest wiadomosc. W tabeli message nie ma takich informacji. Jak rozumiem przy zakładaniu wiadomości użytkownik wybiera do jakich użytkowników jest kierowana wiadomość, nie dyskutuję, bo to funkcjonalność, widocznie tak ma być Mam dwie propozycje i jedną poprawkę:
Ten post edytował BaN 25.10.2010, 20:58:07 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak rozumiem przy zakładaniu wiadomości użytkownik wybiera do jakich użytkowników jest kierowana wiadomość, nie dyskutuję, bo to funkcjonalność, widocznie tak ma być Tak, tak ma byc ![]() ad1) Bawiłem się już i taką kombinacją - nic to nie dało ad2) Zrobiłem to celowo. Dzięki mojemu zastosowaniu unikam duplikacji głównego rekordu, przy kilku wpisach w tabeli wiążącej dla danej wiadomości ad3) No niestety nic to nie dało. Mało tego, to rozwiązanie jest jeszcze gorsze, gdy zmula zapytanie nawet wówczas gdy wawalę z OR ten pierwszy warunek na FK_CUSER. Gdy zostawię joina zamiast EXISTS, to po wywaleniu FK_CUSER z OR zapytanie śmiga jak ta lala. Kombinuj dalej. Chętnie wysłucham jeszcze jakiś propozycji. Szczerze powiedziawszy gdy pokazałeś EXISTS to już miałem cień nadziei że zadziała. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ad1) Bawiłem się już i taką kombinacją - nic to nie dało Dziwne, baza powinna skorzystać z podwójnego indeksu. Jakaś stara wersja bazy? To w takim razie wymuś skorzystanie z indeksu za pomocą FORCE INDEX. Jaki jest EXPLAIN? Kombinuj dalej. Chętnie wysłucham jeszcze jakiś propozycji. Szczerze powiedziawszy gdy pokazałeś EXISTS to już miałem cień nadziei że zadziała. Nie mam danych i tabel, a nie chce mi się wpisywać ![]() |
|
|
![]()
|
|
FORCE INDEX rzeczywiście przyspieszyło zapytanie. Aczkolwiek dla pewnych warunków danych. Trzeba by się pobawić i dobrać optymalne. Nie mniej jednak FORCE INDEX nie rozwiązał całkowicie problemu, gdyż nadal za wolno dane się szukały.
Na UNION wpadłem przed Twoim postem. Potestowałem i dalo zadowalające wyniki. Chyba więc zostanę przy UNION, szczególnie gdyż będę miał jeszcze kilka złączeń i warunków oprócz tych co tu podałem. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:04 |