![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chce stworzyć grę, ale męczy mnie problem...
Otóż, sprawa pierwsza jeżeli chodzi o inwentarz. Problem polega na tym, że nie wiem jak dobrać zapytania. Stworzyłem tabele: character - wszystko związane z postacią inventory - przechowuje ID przedmiotów które user posiada w swoim plecaku boost, clothes - tutaj są id przedmiotów, ich nazwa itd. Chciałem stworzyć strone profilową gdzie będzie można było zobaczyć co dany użytkownik posiada. Chciałem zrobić to tak, że wyciągam z inventory id o przedmiotach, numery id przypisuje nazwom z tabel boost, clothes ale ma to się równać id użytkownikowi. Nie wiem niestety jak to wszystko wykonać w jednym zapytaniu... Tylko z tą tabelą inventory wystąpi problem, ponieważ jeżeli kupi więcej niż jeden przedmiot z tej samej grupy, to będzie posiadał dwa - ale chyba że zrobię to tak, że aktywny posiadać będzie mógł tylko jeden? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt potrzebujesz 3 tabel, przedstawię Ci to na moim przykładzie łatwo to przekonwertujesz na swój kod.
Tabela 1 - gracze id | nazwa | ...... czyli wiadomo id gracza, jego nazwa itd. Tabela 2 - przedmioty id | nazwa | ...... tutaj podobnie id przedmiotu, nazwa przedmiotu itp. Tabela 3 - ekwipunek_graczy id | id_gracza | id_przedmiotu jest to tak zwana relacja wiele do wielu, która wymaga 3 dodatkowej tabeli. teraz zapytanie, które wyciągnie ekwipunek gracza o id=1
zapytanie pisane z głowy ale powinno działać od razu. Ten post edytował d3ut3r 24.10.2010, 23:47:44 -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:49 |