![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Znalazłem temat gdzie Paul zamieszcza interesujący mnie skrypt js: [xml:1:f5c7588b24]<html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <script type="text/javascript"> function sprawdz(ilosc){ ok = true; for(i=0; i <= ilosc; i++){ eval('if(document.fm.pole'+i+'.value == ""){ok = false;}'); } if(!ok){ alert('Wypelnij wszsytkie pola'); }else{ document.fm.submit(); } } </script> </head> <body> <form name="fm" action="plik.php"> <input type="text" name="pole0"> <input type="text" name="pole1"> <input type="text" name="pole2"> <input type="button" onclick="sprawdz(2);" value="sprawdz"> </form> </body> </html> [/xml:1:f5c7588b24] Wszystko działa dobrze tylko mam dwa pytania. Jak zrobić żeby nie trzeba było w head dawać funkcji sprawdź, tylko normlanie w body ? a drugie to takie, jak zrobić zeby jak sprawdzi i wszystko bedzie dobrze to żeby wysłał formularz, ale zeby był przycisk typeu: submit o nazwie "send". ? [xml:1:f5c7588b24]<input type="submit" name="send">[/xml:1:f5c7588b24] Chodzi mi o takie coś tylko, w działaniu tamtego kodu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wszystko działa dobrze tylko mam dwa pytania. Jak zrobić żeby nie trzeba było w head dawać funkcji sprawdź, tylko normlanie w body ?
8O No to nie umieszczaj jej w head tylko w body. Cytat a drugie to takie, jak zrobić zeby jak sprawdzi i wszystko bedzie dobrze to żeby wysłał formularz, ale zeby był przycisk typeu: submit o nazwie "send". ?
[xml:1:bdf0243014]<input type="submit" name="send">[/xml:1:bdf0243014] Chodzi mi o takie coś tylko, w działaniu tamtego kodu. Jak chcesz dać submit, to zmień akcję formularza na funkcję sprawdzającą. W funkcji sprawdzającej, jeśli wszystko będzie dobrze podmieniasz akcję na plik.php i robisz document.fm.submit(). -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba najlepiej dopisac przy formularzu:
[xml:1:e0a4ae004b]<form name="form" method="method" action="action.php" onsubmit="return sprawdz(ilosc)">//....</form>[/xml:1:e0a4ae004b] a na koncu oczywiscie dodajesz sobie submit: [xml:1:e0a4ae004b]<input type="button" name="button" value="submit">[/xml:1:e0a4ae004b] -------------------- Nie ma jutra bez komputra.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Thx
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:28 |