![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Czytam książkę PHP i MySQL - Vademecum profesjonalisty, jestem na 67 stronie. Czytałem dalej o tych instrukcjach warunkowych typu - if, else itd. ale zupełnie z tego nic nie rozumiem. Autor książki źle naucza PHP ! Ta książka jest beznadziejna. Ciągnie ten sam przykład już do strony 67 i mam w przetwarzanieformualrza.php aż 130 linijek ! To jest jakieś poj... Powinien każdy temat rozpoczynać nowym przykładem. Teraz pytanie do was, jak wyglądała wasza nauka PHP ? Czytaliście książkę czy kursy internetowe ? Można się uczyć z Manuala ? Bo nie wiem jak się uczyć PHP ![]() Na chwilę obecną mój kod wygląda tak ![]()
-------------------- Usunięto.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sie uczylem z tej ksiazki.Teraz lezy na półce,na poczatku tez jak czytalem nic nie rozumialem , ale nauczylem sie z niej jak uzywac
insert,update,delete,select,podstawowe skrypty typu:skrypt newsow,logowanie,rejestracje,wyswietlanie obrazkow,kasowanie bym teraz napisal, i tego sie nauczylem z niej +tutkow z yt, oraz oczywiscie dzieki pomocy ludziom z tego forum , oraz takiej jednej osoby , ktorej sie caly czas pytalem o rozne rzeczy, i sie nauczylem od niego tez wiele. Spróbuj napisać sobie dla cwiczenia skrypt newsow+zabezpieczenia po stronie php , i po stronie clienta z uzyciem javyscryipt, pozniej dodawaj usuwanie,wyswietlanie newsow itp, mozesz tez uzyc biblioteki jquery+js a calkiem fajna rzecz wychodzi. A z manuala to korzysta chyba kazdy , bo jest ladnie opisane jak uzywac owej funkcji. ps. ja jestem dalej poczatkujacy w php,mysql. Ten post edytował gigzorr 24.10.2010, 16:25:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zasada jest taka: nie czytamy dalej, jeśli nie rozumiemy - a zwłaszcza takich podstaw jak warunki. Z manuala dowiesz się ciekawych rzeczy, ale najpierw musisz opanować składnię języka. Jeżeli czegoś konkretnie nie rozumiesz - zawsze możesz przecież zapytać na forum
![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 3.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy php to z kursow w necie + manual php pod reka. Cala idea i sposob programowania (podstawy) to wynioslem z turbo pascala / delphi - dzieki temu problemy typu "jak dziala if" zamienily sie w "jak w tym ... php sie zapisuje tego ifa!?". A potem to skrypty - duzo skryptow, roznych roznistych. Od malych w stylu wypisz wszystkie pliki w folderze i posortuj je wedle rozmiaru, poprzez jakies male cmsy, bardziej rozwiniete skrypty az do duzych skryptow pisanych na zlecenie + praca w firmie.
Ogolnie to nie zrazaj sie niepowodzeniami - jak jednego dnia nie idzie to zrob sobie przerwe, nastepnego dnia przysiadz znowu i powolutku sie ucz. I tak jak napisal l0ud - "nie czytamy dalej, jeśli nie rozumiemy - a zwłaszcza takich podstaw jak warunki". Sa rzeczy ktore mozna sobie odpuscic ale to sa totalne podstawy ktore po prostu trzeba opanowac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi pomógł GG: 25147621.
Dziś siedziałem od 12 do 17 nad książką, jak weszły instrukcje to już... x_x Ten post edytował nowofresh 24.10.2010, 17:54:31 -------------------- Usunięto.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a gdzie lezy problem w zrozumieniu komendy ktora po przetłumaczeniu brzmi jeśli/jeżeli? jeżeli warunek jest spełniony to wykonuje kod else (w przeciwnym wypadku) robi cos innego...
btw jest cos takiego jak internet i google, moze w ktoryms kursie ktoś tak wytłumaczył że Cie oświeci |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Autor książki źle naucza PHP ! Ta książka jest beznadziejna Cytat Czytałem dalej o tych instrukcjach warunkowych typu - if, else itd. ale zupełnie z tego nic nie rozumiem. Ma ktoś wycinek tej strony? Jestem bardzo ciekaw jak można być "beznadziejnym" nauczycielem, by nie można w prosty sposób przedstawić na czym polega "jeżeli to to rob to, jezeli tamto to rób tamto".
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykre. Nawet lump pod śmietnikiem rozumie instrukcje warunkowe a tu kandydat na programistę ma z tym problem.
No bo przecież jak taki ktoś pomyśli sobie Jak mi ręce zaczynają się telepać to idę zbierać na wino. A jak nie to już jestem nagrzany i już można programować.
Przykre. W końcu instrukcja warunkowa to podstawowa zasada logicznego myślenia. Nie sądziłem, ze to może sprawiać komukolwiek problem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Dziś siedziałem od 12 do 17 nad książką, jak weszły instrukcje to już... x_x Wybacz, ale dla mnie wygląda to tak, że o tej 12:00 pierwszy raz wziąłeś tę książkę do ręki, bo dojechanie do 67 strony tej pozycji oznacza przeczytanie raptem 30 stron! Nie rozumiesz instrukcji warunkowych? Wpisz hasło w Google/Wikipedie i dostaniesz dosłownie tonę opisów tego, co zasadniczo przetłumaczone na język polski powinno być dla Ciebie jasne. Dalej nie rozumiesz? Zapytaj na forum, zamiast się żalić na swój ciężki los i wklejania kodu przeklepanego z książki lub skopiowanego z przykładów na płycie. @mike Bardzo obrazowy przykład! ![]() @nospor Cytat dla Ciebie: Cytat Podejmowanie decyzji za pomocą instrukcji warunkowych Aby właściwie odpowiedzieć na życzenie klienta, kod musi być zdolny do podejmowania decyzji. Konstrukcje dające programowi możliwość ich podejmowania są nazywane instrukcjami warunkowymi. Instrukcja if Do podejmowania decyzji może być zastosowana instrukcja if, która powinna otrzymać warunek użycia. Jeżeli wartość warunku wynosi true, zostanie wykonany następny fragment kodu. Warunki w instrukcji if muszą być oznaczone nawiasami () Na przykład, jeżeli klient nie zamówi ani opon, ani oleju, ani świec, zazwyczaj oznacza to przypadkowe naciśnięcie przycisku Złóż zamówienie jeszcze przed wypełnieniem formularza. W tym wypadku powinna zostać wyświetlona wiadomość znacząca więcej niż "Zamówienie przyjęte". Kiedy odwiedzający stronę nic nie zamawia, powinna się pojawić wiadomość w rodzaju: "Na poprzedniej stronie nie zostało złożone żadne zamówienie!". Można to łatwo wykonać za pomocą następującej instrukcji if: W powyższym przykładzie został zastosowany warunek $ilosc == 0. Należy pamiętać, ze operator równości (==) zachowuje się inaczej niż operator przypisania (=). Wartość warunku $ilosc == 0 wynosi true, jeżeli wartość zmiennej $ilosc jest równa zero. Jeżeli wartość $ilosc nie jest równa zero, warunek będzie miał wartość false. Instrukcja echo zostanie wykonana, gdy wartość warunku wynosi true. Następnie z tym samym namaszczeniem autor opisuje bloki kodu ({}) oraz instrukcje else. Jak bardzo ktoś chce zobaczyć to mogę zrobić fotkę ![]() Dodam tylko, że jest to kontynuacja przykładu z formularzem składania zamówienia. Zmienna $ilosc również została wcześniej omówiona... Ten post edytował Daiquiri 25.10.2010, 10:23:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat if ($ilosc == 0) No tak, autor ksiązki faktycznie nie umie wytłumaczyć problemu..... echo 'Na poprzedniej stronie nie zostało złożone żadne zamówienie!<br />'; ![]() @nowofresh jeśli ty masz problem z takimi rzeczami, to weź albo zmień sposób nauki, albo bierz sie za naukę wypoczęty, albo weź rzuć to w cholerę, a nie robisz ocenę książki. No wybacz, ale w Twoich słowach jest ta ocena niewiarygodna. Może faktycznie autor książki źle ją napisał, ale jeśli ty nie potrafisz zrozumieć tak prostego przykładu (to ma więcej wspólnego z logicznym myśleniem niż z programowaniem) to Twoje słowa są nie na miejscu ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej zamknijcie ten wątek. Takie narzekanie i "recenzja książki" to jak mówienie, że chińska poezja w oryginale to szajs bo znaczki mało zrozumiałe.
~nowofresh nie musisz programować. Mało w tym kraju dekarzy, mechaników, krawców, szewców, murarzy, e.t.c. Weź się za coś co Ci pójdzie lepiej. |
|
|
![]()
|
|
mike, wiesz co Ci powiem ?
Zajmij się tym swoim programowaniem bo pewnie prócz tego gówno masz ![]() Nie kumam rzeczy które nie zostały dokładnie wytłumaczone np. "goto". Ten post edytował nowofresh 25.10.2010, 14:59:52 -------------------- Usunięto.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogłeś kupić sobie BIBLIE PHP, tam lepiej uczą
![]() Co do nauki: Ja nauczyłem się zgodnie z przysłowiem: Potrzeba matką wynalazku. Czyli potrzebowałem coś robić to skupiałem się tylko na tym. Z perspektywy czasu nauczyłem się różnych rzeczy, ale ominęły mnie też dosyć istotne podstawy. Jednak ciągle się uczę poznając nowe rozwiązania i wdrażam je w swoje projekty. |
|
|
![]()
|
|
A z manuala PHP da rade
![]() -------------------- Usunięto.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie to zamiast zaglądać do książki a mam jakiś problem w programowaniu w PHP to:
manual -> forum.php.pl -> google -> pytanie na php.pl ![]() |
|
|
![]()
|
|
Czyli mówisz sobie - Dziś napisze CMS.
I uczysz się tego co potrzeba ? Mogę się uczyć z manuala php ? Czy ktoś się uczył od 0 PHP z manuala ? Ten post edytował nowofresh 25.10.2010, 15:54:04 -------------------- Usunięto.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisali poprzednicy - dobrze jest się uczyć na praktycznym projekcie - np. jakiś malutki cms, w miare jak będziesz pisał ten skrypt, to będziesz uczył się nowych rzeczy.
Ja przerobiłem jakąś połowę tej książki, o której piszesz i też na początku nie bardzo rozumiałem o co tam chodzi (choć warunki to rzeczy raczej oczywiste) - tzn. sam nie napisałbym jakiegoś skryptu prezentowanego w tej książce. Ale z czasem, jak zacząłem pisać skrypty dla siebie (prościutkie - z logowaniem, dodawaniem, edycją i wyświetlaniem danych z bazy), to było coraz lepiej i jak patrze na niektóre rzeczy w tej książce, to już raczej wiem na czym to polega - a w projektach opisanych dalej mniej więcej się orientuję, choć jeszcze bardzo dużo przede mną. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mogę się uczyć z manuala php ? A kto Ci broni? Czy ktoś się uczył od 0 PHP z manuala ? Z samego manuala może i nie, ale z google dużo osób się uczy. Nie umiesz znaleźć w internecie potrzebnych materiałów dotyczących instrukcji warunkowej - nie nadajesz się na informatyka! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Z manuala zrozumiałem instrukcje warunkowe w 20 min, całe a z książki to napisanie jakimś hebrajskim...
Ja mam w domu wersję trzecią. Nie uważacie, że ona jest przestarzała i z wieloma błędami ? Jest już wersja czwarta z 2009, a ja mam z 2005. Co sądzicie ? -------------------- Usunięto.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Z manuala zrozumiałem instrukcje warunkowe w 20 min, całe a z książki to napisanie jakimś hebrajskim... Po prostu po przeczytaniu książki i manuala dopiero zrozumiałeś na czym to polega. Co za różnica czy wersja jest z 2005? W kwestii podstaw instrukcji warunkowych nic się nie zmieniło... Nie rozumiem po co się rozczulasz nad sobą na forum, skoro z manuala "zrozumiałeś w 20min". Trzeba było do niego najpierw zajrzeć. Ja mam w domu wersję trzecią. Nie uważacie, że ona jest przestarzała i z wieloma błędami ? Jest już wersja czwarta z 2009, a ja mam z 2005. Co sądzicie ? Książki mają to do siebie, że ich autorzy piszą je "po swojemu". Być może problem jest w Tobie - a nie jak sugerujesz - w książce. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.08.2025 - 15:17 |