![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czym tutaj tkwi błąd?
zapytanie ma zwiększyć pole ile o 1 dla id_podstrony. To id_podstrony ma być pobrane z innej tabeli. nazwa_podstrony to nazwa podstrony do której jest dopisane id. I to id właśnie chce wyciągnąć z tabeli. $zapytanie2 = "UPDATE statystyki_co.id_podstrony, statystyki_co.ile SET id_podstrony=(SELECT struktura_strony.id_podstrony FROM struktura_strony WHERE struktura_strony.podstrona = '$nazwa_podstrony'), ile=ile+1"; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rób po kolei i co ważniejesze używaj odwróconych apostrofów `` i zwykłych ''. Mnie to nie raz namieszało w kodzie.
Nie działa ci dlatego, że przy wstawianiu zmiennych PHP w zapytaniu SQL nie postawiłeś cudzysłowiu i nie objąłeś zmiennej kropkami w ten sposób: Kod ".$jakaśZmienna."
No i nie możesz poprostu sobie zmienić wartości tak: ile=ile+1, bo ja szczerze mówiąc sam nie wiem o co ci chodzi. Czy chcesz zmienić nazwę kolumny o jeden, czy zawartość pola o jeden? Ten post edytował Mostrom 22.10.2010, 16:05:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ogólnie nie chce robić Twojego rozwiązania bo mi to zwiększa ilość zapytań do bazy. Wole mieć jedno zapytanie niż dwa. I właśnie nie wiem czy tak można zrobić jak ja robie. ile=ile+1 to ma zamysł zwiększania wartości w tej kolumnie o 1.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie można.
Zapytania do bazy robi się osobno. Liczy się wtedy ich kolejność. Możesz wykonać SELECT, wyprowadzić go do zmiennej, a potem zmienną tą możesz użyć w UPDATE ![]() To chyba najlogiczniejsze podejście do tematu. Pozdrawiam. Edit:
Zrób najlepiej w podobny sposób do wyżej przedstawionego ![]() A i... to ile=ile+1 jest źle jeśli w kolumnie ile nie ma wartości liczbowej. Ja bym to wyprowadził do zmiennej na Twoim miejscu ![]() Niech kod będzie jak najbardziej czytelny. Ten post edytował modern-web 26.10.2010, 16:47:59 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Yhym. No dobrze. W takim razie dziękuje za wyprowadzenie mnie z błędu i za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 10:34 |