![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam jakiś tam tekst html zapisany w zmiennej Kod tekst = "to jest tekst html <h1>naglowek</h1> tekst tekst <h1>tekst<br></h1> dalszy tekst" chciałbym pobrać z takiego tekstu wszystkie h1 h2 h3 mam taki kod Kod var matches = tekst.match(/<h[^<]+>[^>]*[<br>]*<\/\h.>/g); niestety nie interpretuje mi on <br> w <h1> proszę o pomoc podbijam, na prawdę nikt nie wie ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
PHPQUERY
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@wookieb: dzięki ale mi chodzi o rozwiązanie w JavaScirpt, faktycznie zapomniałem napisać o tym w poście ale temat jest w dziale JavaScript i moje pytanie dotyczy tego języka,
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ee tam. To moj glupota, że jak widze regexp to zawsze myslę, że chodzi o php.
getElementsByTagName Ten post edytował wookieb 25.10.2010, 10:07:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam jakiś tam tekst html zapisany w zmiennej Ee tam. To moj glupota, że jak widze regexp to zawsze myslę, że chodzi o php. w zmiennej a nie w drzewie DOM getElementsByTagName ![]() w nawiasach kwadratowych definiuje się zestaw znaków dozwolonych a nie grupuje się ciągu tekstowego ![]() /<h[^<]+>[^>]*(<br>)*<\/\h.>/g a jeszcze lepiej: /<h[^<]+>[^>]*(?:<br>)*<\/\h.>/g a o ile tego br ma być 0 lub 1 to: /<h[^<]+>[^>]*(?:<br>)?<\/\h.>/g gdzie znak zapytania znaczy tyle co {0,1}... poczytaj o grupowaniu wyrażeń regularnych + różnica między (wyrażenie) a (?:wyrażenie) to w pierwszym przypadku dopasowanie masz przechowywane w zmiennej/tablicy a w drugim przypadku nie... -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
w zmiennej a nie w drzewie DOM ![]() [...] Nie wiem, czy autorowi tematu przypadnie takie rozwiązanie do gustu, ale można tymczasowo taki string podpiąć do drzewa DOM, tylko po to żeby wygodnie odwołać się do jego elementów składowych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
w zmiennej a nie w drzewie DOM ![]() Z DOM-a wyciągnie sobie wszystko, więc co bawić się wyrażeniami skoro jest do tego inne LEPSZE narzędze? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@zegarek84: Twoje wyrażenia nie działają na moim przykładowym tekście,
Kod ... matki i żony Edypa.</p><h1>tresc<br> antygony</h1><p>rozpoczyna się w momencie ... używam drzewka dom za pomocą jquery Kod $('div').find('h1,h2,h3') dziękuje wszystkim za pomoc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@zegarek84: Twoje wyrażenia nie działają na moim przykładowym tekście że niby jakie?? - nie prosiłeś o gotowca a pytałeś się gdzie jest problem - więc problem opisałem dosyć dokładnie... jeśli nie chcesz się uczyć to już nie mój problem - na zdania jakie wyżej podałeś pisałem gdzie problem i wystarczyło deczko pomyśleć by mieć uniwersalne rozwiązanie...jeśli szukasz gotowców to tutaj uzyskasz tablicę array lub null z dopasowanych wyrażeń i nie wazne jakie zdanie - choć fakt sam zadko stosuję wyrażenia regularne nawet w php i wolę DOM... odpal sobie to w konsoli lub dopisz otoczę js... "... matki i żony Edypa.</p><H1>tresc<br> an\r\ntygony</h1><p>rozpoczyn<h2>a się w mo</H2>mencie ...".match(/<(h\d>)[\S\s]+?<\/\1/gi) -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 18:10 |