![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam mały problem (pewnie dla niektórych banalny ale ja sie z nim męcze już troche;/) więc tak: mam 3 tabele: tabela 1: ladunki (ma miedzy innymi pola: kraj_pochodzenia, kraj_docelowy i typ_paczki - pola te przechowują odpowiednio 2 pierwsze id_kraju z tabeli kraje i id_paczki z tabeli paczki ) tabela 2: kraje (id_kraju, skrot, nazwa_pl, nazwa_en) tabela 3: paczki (id_paczki, nazwa_pl, nazwa_en) i teraz tak: Chciałbym wybrać wszystkie pola z tabeli ladunki i wyswietlić je (to ta prosta cześć): SELECT * FROM ladunki; na wynikach dostaje id_kraju i id_paczki a potrzebuje skrotu państwa z tabeli kraje i nazwa_pl, nazwa_en z tabeli paczki (tutaj pojawia się konflikt nazw - tabela kraje i paczki ma takie same nazwy tabel). Próbowałem łączyc tabele na rożne sposoby np.: SELECT * FROM ladunki LEFT JOIN kraje AS k1 ON k1.id_kraj = ladunki.zaladunek_kraj LEFT JOIN kraje AS k2 ON k2.id_kraj = ladunki.przeznaczenie_kraj LEFT JOIN paczki AS k3 ON typ_paczki = k3.id_paczka; ale wystąpił maly problem: odwołując się w wynikach na stronie $row->skrot dostaje wyniki nadpisane tzn: jesli podmienia mi kraj_pochodzenia to automatycznie taki sam skrót mam w kraj_docelowy mimo ze ma inny id;/ i tutaj konflikt nazw wywołując np $row->nazwa_pl dostaje nazwe kraju a potrzebuje nazwy typu paczki;/ (myslalem o jakis aliasach ale za nic nie wiem jak je podpiąc zeby mi błedu nie wywalało) z góry dzieki za pomoc:) Ten post edytował Mugol 22.10.2010, 07:56:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sþróbuj tak.
Ten post edytował rocktech.pl 22.10.2010, 00:51:06 -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety wywala mi błąd
przebudowałem go troche na taki
Teraz wszystko gra i buczy:) Dzieki za pomoc:) Ten post edytował Mugol 22.10.2010, 08:22:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:28 |