![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kluczem jest zdanie: Wielkość liter nie ma znaczenia, czyli k jest równoważne K
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Moim zdaniem nie jest to oczywiste. Czyli: ciąg znaków to małe litery, duże litery oraz cyfry. Poniżej mamy: Niby jednoznacznie jest napisane, że to litera K, ale w takim razie jakie znaczenia ma zdanie: Przyjmując, że parametrem tym może być tylko i wyłącznie K, powyższe zdanie traci sens istnienia, bo (zakładając, że interesuje nas tylko parametr liczby kolumn) wszystkie pozostałe litery nie mają dla nas znaczenia. W takim razie co do tego ma wielkość liter (szukam K, każda inna litera (w tym k) mnie nie interesuje)? Jednak z drugiej strony po coś to zdanie zostało dodane do zadania i chciałbym się dowiedzieć jak to z tym jest. // Edit: Chyba doszedłem już do uzyskania odpowiedzi. Swoje przypuszczenia pozwolę zachować dla siebie, żeby potem w razie czego nikt nie miał do mnie pretensji. Swoją drogą: mam nadzieję, że upublicznione zostaną podawane dane wejściowe oraz ewentualnie oczekiwanie rezultaty. no tak, faktycznie tutaj zakręcili trochę, w związku z tym chciałem zapytać czy można nadesłać patcha do swojego rozwiązania, które już poszło? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował my salsa 24.10.2010, 22:03:42 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław |
Tak - można podesłać poprawioną wersję - jako odpowiedź będzie traktowana ostatnia otrzymana przez nas wersja pracy.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Nasza modyfikacja ciągu FiB polega na tym, że pierwsze dwa elementy nie mają wartości 1 lecz inną, nieparzystą, np. 5... 3,5,7....Cytat Szyfrowanie ciągu zawierającego parametry Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu. Dla naszego przykładu ciągu... będzie to 21, bo tyle znaków jest w tym ciągu... tyle, że w przykładach odszyfrowywania, nie był użyty ROTModFib-4... więc pytanie czy podstawa mod fib to ma być długość znaków zaszyfrowanego ciągu?? czy trzeba sprawdzić wszystkie podstawy po kolei od 3,5,7 itd.(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) [tak na początku zrozumiałem...] - jednak wydajnościowo już na starcie była by to spora różnica... i jeśli podstawa modfib zależy od liczby znaków to czy ta liczba znaków zawsze będzie nieparzysta czy może też być parzysta?? byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
@zegarek84:
Cytat Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 32 Dołączył: 21.08.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
To ja też zadam pytanie...
Czy wypisywanie prostokątów powinno być w określonej kolejności (np. najpierw spirala, wąż, wiersze)? Po każdym prostokącie ma być znak nowej linii, czy po ostatnim też? Pytam ponieważ nie znamy dokładnie w jaki sposób będzie sprawdzana poprawność rozwiązania zadania. Wynik będzie przekierowany do pliku i porównany ze wzorcem. Skoro tak to jednym ze sposobów sprawdzenia poprawności może być np. sprawdzenie crc32, md5 itp plików a w tedy te rzeczy, o które pytam mają znaczenie. Pozdrawiam, M. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%)
|
@jasin: Przeczytaj raz jeszcze specyfikację zadania. Tam są wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania.
Powód edycji: [hwao]: usunąłem Ci pusty quote
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 14 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam kłopot odnośnie konsoli. Sam z niej nie korzystam i nie mam zainstalowane PHP na kompie.
Dokładnie pytanie związane z tą linijką: Kod php -f test.php I3OHUI5Y0UXU7VQS9U63C > test.txt gdzie znajdę sposób jak pobrać argument, i czy Kod > test.txt to samodzielnie zapisuje do pliku (jak tak to dokładnie co zapisuje) czy też jakąś trzeba to skonstruować?Aktualnie nie będę instalował PHP specjalnie dla konkursu gdyż i tak miałem z nim ostatnio kłopoty na kompie. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat Sam z niej nie korzystam i nie mam zainstalowane PHP na kompie.Aktualnie nie będę instalował PHP specjalnie dla konkursu To jak ty chcesz napisać skrypt bez posiadania php? Wiem, ze na studiach pisze się na kartce skrypty, ale tutaj na konkurs to ma dzialac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat gdzie znajdę sposób jak pobrać argument http://php.net/manual/en/reserved.variables.argv.php Cytat to samodzielnie zapisuje do pliku (jak tak to dokładnie co zapisuje) tak, zapisze do pliku. Co? To co skrypt wypluje na ekran
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 14 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Jak to ja mam własne sposoby (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) . za pomocą jakiej funkcji wypisać w konsoli tekst (czy zwykłe echo wystarczy) i czy \n w takim przypadku zadziała? I to mi by wystarczyło.
Ten post edytował radziopoke 28.10.2010, 11:01:28 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Jakiejś funkcji? Ech, jak ty chcesz ten konukurs przejsc (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
ECHO (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) echo "Pierwsza linia\ndruga linia\ntrzecia linia...."; (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
może by tak dokładniej pisać zadania bo przez mały błąd w tekście zadania:
Kod Przykład odszyfrowania za pomocą ROTModFib-3: Ciąg znaków W K 1 8 ModFib-3 -3 -6 -9 -15 Rezultat T E S T Przez ten fragment główkowałem się co jest nie tak. W końcu odważyłem się wpisać dłuższy tekst i o dziwo zadziałało dobrze. (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) I zauważyłem co jest nie tak Ciąg znaków jest zły po został zakodowany ROTModFib3 a powinno być 4 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam nadzieję że więcej takich błędów nie napotkam bo chciałbym zdążyć na czas. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%)
|
może by tak dokładniej pisać zadania bo przez mały błąd w tekście zadania: Kod Przykład odszyfrowania za pomocą ROTModFib-3: Ciąg znaków W K 1 8 ModFib-3 -3 -6 -9 -15 Rezultat T E S T Przez ten fragment główkowałem się co jest nie tak. W końcu odważyłem się wpisać dłuższy tekst i o dziwo zadziałało dobrze. (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) I zauważyłem co jest nie tak Ciąg znaków jest zły po został zakodowany ROTModFib3 a powinno być 4 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam nadzieję że więcej takich błędów nie napotkam bo chciałbym zdążyć na czas. Wprowadzasz w błąd innych uczestników konkursu. Rozumiem, że to Twoja taktyka na wygranie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Wprowadzasz w błąd innych uczestników konkursu. Rozumiem, że to Twoja taktyka na wygranie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Niby w jaki błąd sam sprawdź ciąg TEST ma jakby nie patrzeć 4 znaki czyli kodowanie musiało by być ROTModFib4. Czy się mylę a w przykładzie zostało użyte 3 dlaczego? |
|
|
|
|
|
|
|
Niby w jaki błąd sam sprawdź ciąg TEST ma jakby nie patrzeć 4 znaki czyli kodowanie musiało by być ROTModFib4. Czy się mylę a w przykładzie zostało użyte 3 dlaczego? Co do tego masz rację. Szczerze mówiąc nawet tego nie zauważyłem. Ale dla mnie w przykłądzie wszystko jest ok, ponieważ jest napisane, że jest to przykład odzszyfrowania przy pomocy algorytmu ROTModFib-3 i tak właśnie jest. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Niby w jaki błąd sam sprawdź ciąg TEST ma jakby nie patrzeć 4 znaki czyli kodowanie musiało by być ROTModFib4. Czy się mylę a w przykładzie zostało użyte 3 dlaczego? Jest wprost napisane, ze masz ciag TEST i ze kodujesz ROTFLModFibem 3 (TRZY) i tyle. To jest przyklad kodowania tekstu tym kodowaniem, a nie przyklad doboru bazy do kodowania na podstawie stringa wejsciowego. |
|
|
|
|
|
|
|
tylko teraz przeczytałem jeszcze coś i same z sobą się to kłuci, może jakieś rozwiązanie tego:
Kod Zmodyfikowany ciąg Fibonacciego ModFib Nasza modyfikacja ciągu Fib polega na tym, że pierwsze dwa elementy nie mają wartości 1 lecz inną, nieparzystą, np. 5. i: Kod Szyfrowanie ciągu zawierającego parametry Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu. jeżeli ciąg ma parzystą liczbę znaków to co w takim wypadku po to nigdzie nie zostało napisane? Ten post edytował radziopoke 28.10.2010, 13:05:39 |
|
|
|
|
|
|
|
Heh, ciekawa uwaga.
Moze po prostu dostarcza nam stringi o nieparzystej dlugosci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i problem znika |
|
|
|
|
|
|
|
Jeszcze jedno pytanie. Normalnie jak w konsoli się wyświetla to jest Enterem, a jak zapisze do pliku to zamiast Enter-a jest kwadracik jak zrobić by w pliku też był enter. Oczywiście uwzględniając tekst w pliku z trescią konkursu.
Kod Jedyny akceptowalny znak nowej linii użyty zarówno w kodzie jak i w wyświetlanym wyniku działania programu jest LF ("\n"). Lub gdzie znajdę na to sposób? czy mogę użyć "\r\n" czy to już odpada z konkursu? Ten post edytował radziopoke 28.10.2010, 17:35:03 |
|
|
|
|
|
|
|
Jeszcze jedno pytanie. Normalnie jak w konsoli się wyświetla to jest Enterem, a jak zapisze do pliku to zamiast Enter-a jest kwadracik jak zrobić by w pliku też był enter. Oczywiście uwzględniając tekst w pliku z trescią konkursu. Kod Jedyny akceptowalny znak nowej linii użyty zarówno w kodzie jak i w wyświetlanym wyniku działania programu jest LF ("\n"). Lub gdzie znajdę na to sposób? Pewnie pracujesz na Windows`ie i korzystasz z notatnika. Otóż ten program nie radzi sobie z poprawną interpetacją znaku '\n'. Dla swojej wygody jako znak końca linii stosuj ciąg "\r\n", lub zmień program. A co do konkursu to zastosuj się do opisu zadania. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 4.12.2025 - 22:25 |