![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%)
|
@kaliberx, dokładnie, poza tym jak pisałem wcześniej złożoność części programu generującej prostokąty* jest zaniedbywalnie mała w porownaniu z odkodowywaniem ciągu** i znajdowaniem parametrów * proporcjonalny od ich rozmiaru (K*W) ** proporcjonalny od długości ciągu wejściowego Czyli wychodzi na to, że zależy od tego jakie będą testy. Ja się z pierwszym (optymalizacja) prostokątem niestety poddam. Sposób już znalazłem, ale gubie się w indeksach i ręce mi się trzęsą już (pozostało zaledwie 80 min). Gratuluje przyszłemu zwycięzcy, który zoptymalizuje wszystko. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
@flashdev
Skąd masz pewność że dwa ostatnie prostokąty sam osobiście zoptymalizowałeś idealnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
Wygenerowanie wszystkich rozwiązań to nie problem. Pamiętaj tylko o innych ograniczeniach wynikających z podanej konfiguracji PHP oraz o tym, że PHP potrzebuje także czasu na parsowanie tablic. Chyba nie zauwazyles tego iz napisalem ze to rozwiazanie, przy ustalonym sposobie testowania wydajnosci jest potwornie wolne. Jesli by raz wczytac wyniki a potem w jednym procesie odpalic obliczenia na wielu danych - to rozwiazanie moglo by byc lepszse. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
* proporcjonalny od ich rozmiaru (K*W) tylko, że K i W są max 20, czyli w porównaniu do długości ciągu np. rzędu 10^n nawet jakbyć jechał 20pętlami na około po jednym znaczku, to i tak O(k*w)=O(1) PS. oczywiście załozenie takie, że długość ciągu jest zdecydowanie większa od k,w Ten post edytował rzymek01 3.11.2010, 22:58:48 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%)
|
a gdyby tak przygotować wyniki dla, hmm... powiedzmy, 1% rozwiązań? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
wtedy są szanse na wygranie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%)
|
@flashdev Skąd masz pewność że dwa ostatnie prostokąty sam osobiście zoptymalizowałeś idealnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie mam pewności i nie napisałem tego (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Edit: Powiem więcej, nawet na pewno nie zoptymalizowałem ich idealnie, ale w tej chwili interesuje mnie tylko zgrubna optymalizacja. Na optymalizacje szczegółową (kilka rzędów mniejszą od zgrubnej) już nie mam czasu. Ten post edytował flashdev 3.11.2010, 22:59:08 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%)
|
ja się cieszę z tego, że wersja końcowa jest 11x szybsza od początkowej (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
mam zrobione 2 wersje kodu, każda szybsza w innych testach, i to nie zawsze, raz jedna raz druga i nie wiem która wyslac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
mam zrobione 2 wersje kodu, każda szybsza w innych testach, i to nie zawsze, raz jedna raz druga i nie wiem która wyslac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Tym zmierz:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
* proporcjonalny od ich rozmiaru (K*W) ** proporcjonalny od długości ciągu wejściowego Czyli wychodzi na to, że zależy od tego jakie będą testy. Ja się z pierwszym (optymalizacja) prostokątem niestety poddam. Sposób już znalazłem, ale gubie się w indeksach i ręce mi się trzęsą już (pozostało zaledwie 80 min). Gratuluje przyszłemu zwycięzcy, który zoptymalizuje wszystko. Ja wymyśliłem sposób na optymalizację pierwsze prostokąta - taką optymalizację, że w ogóle nie wpisuję nic do tablicy tylko obliczam na podstawie poprzedniego pola kolejne dodając i odejmując oraz trochę modulując, ale implementacja tego zajęła mi bardzo dużo czasu, a zdecydowanie za późno zabrałem się za ten konkurs i dzisiaj o godz. 21:30 się poddałem. Zatem nara chłopaki i powodzenia życzę. Ten post edytował damc 3.11.2010, 23:12:34 |
|
|
|
|
|
|
|
@flashdev, dzięki, ale tego tez juz próbowałem i także mam rozjazd w czasach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Po prostu powinienem zrobić testy na linuxie, ale nie mam narazie jak zainstalowac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%)
|
Po prostu powinienem zrobić testy na linuxie, ale nie mam narazie jak zainstalowac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) odpal z płyty cd (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował Wicepsik 3.11.2010, 23:47:00 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław |
Rozmowy na temat prac konkursowych i różnych rozwiązań zostały przeniesione do tematu:
Temat: Rozmowy na temat prac konkursowych |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin |
wyniki konkursu ....
I miejsce DeyV II miejsce scanner III miejsce itsme dziekujemy za zainteresowanie konkursem Temat zamykam.
Powód edycji: [hwao]: Będziesz mial 1 swoje pomógl w histori :D bo co to za zarząd co nie pomaga? ;-)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
@itsme muahahah
pokazcie kod, lamusy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) I jestescie niezgodni z regulaminem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin |
wlasnie wybieramy :-) a mamy w czym przebierac (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) !
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeszcze takie pytanie do organizatorów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
W jaki sposób planujecie podać wyniki? Czy zostaną podane wyłącznie imiona/nicki osób które są na podium, czy może przedstawicie kompletne zestawienie wszystkich uczestników tzn. które miejsce i jakie czasy uzyskali? Osobiście wolałbym to drugie rozwiązanie, gdyż fajnie byłoby wiedzieć jak wypadło się na tle innych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Ha, nie mam wynikow. Też czekam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%)
|
Dostałem emaila o wynikach, jednak podana w nim strona nie istnieje. Ktoś próbuje nabić mnie w butelkę czy coś poszło nie tak?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dostałem emaila o wynikach, jednak podana w nim strona nie istnieje. Ktoś próbuje nabić mnie w butelkę czy coś poszło nie tak? Też nie wiem, mail wygląda na autentyczny, choć dziwny, bo składa się głównie z obrazka. Być może artykuł nie został jeszcze opublikowany. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 4.12.2025 - 22:59 |