![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym się nauczyć PHP, MySQL i SQL. Znam HTML oraz CSS. Zakupiłem książkę "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty" wersja z 2009 roku i jest ona beznadziejna, powiem wprost. Chcę się nauczyć PHP, gdyż książki są po to by się uczyć, no tak ? A w tej książce już na pierwszym rozdziale znalazłem masę błędów typu brak "..." , jakieś starożytne używanie kodu PHP, co nawet mój kolega, który zna PHP bardzo dobrze uznał za śmieszne. Autor używał tabel a przez 100 strony ciągnie przeklęty formularz. Chcę się nauczyć PHP ( na divach) a nie poprawiać co chwila błędy czy uczyć się na starożytnych standardach. Jaki książki ewentualnie polecacie ? Zależy mi na omawianiu po kolei różnych dziedzin a nie pieprzeniu się z tabelami i podstawami htmla... Pozdrawiam. Ten post edytował nowofresh 20.10.2010, 21:02:45 -------------------- Usunięto.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co maja divy do php?
ja sie z tej ksiazki uczylem podstaw php i sie nauczylem dobrze, moze i jest pare bledow , ale w kazdej ksiazke sa bledy. ta ksiazka jest bd dla poczatkujacych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się.
Nie wiem co do niej masz... Nigdzie nie znajdziesz idealnej książki, która nauczy Cię WSZYSTKICH sztuczek PHP... Wszystko co znajdziesz w dziale "informatyka" w księgarniach tyczy się tego samego; podstaw. Nawet jeśli są drobne błędy to co z tego? Przecież nie zawierają one gotowych projektów, które możesz sprzedać frajerom za kilka tys. zł. Przykłady są tam tylko po to by ZILUSTROWAĆ dany problem i opracować go na przykładzie. Powiem Ci tak; W programowaniu liczy się wiedza jak i własna kreatywność i sposób myślenia. Zacznij od podstaw, ucz się na błędach i kombinuj. Jeśli koniecznie chcesz coś poczytać to polecam manuala -> tutaj >> http://www.php.net/manual/pl/ P.S. A co do tych drobnych błędów w książce... 1. Może są tam celowo... ;> żeby tacy jak Ty zaczęli myśleć 2. Zapewniam, że w manualu błędów nie znajdziesz Pozdrawiam. Ten post edytował modern-web 21.10.2010, 13:09:31 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Czytam to ale błędów sporo, od 1h mecze się nad poprawianiem kodu "gotowca".
-------------------- Usunięto.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
PHP 5. Zaawansowane programowanie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://helion.pl/katalog/webmasterstwo_php,93,0,0,0,0,0.html
PHP. Praktyczne projekty, Chyba kupię. Po kolei są rozdziały z każdymi rzeczami związanymi z PHP. Ma ją ktoś ? Są tam jakieś przykłady ? -------------------- Usunięto.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ja posiadam tą książkę i jestem z niej zadowolony
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na sam początek najlepsza pozycja to PHP 5 Tworzenie stron WWW. Ćwiczenia praktyczne, po zgłębieniu podstaw polecam tą samą(ale nie jako pierwszą!) książkę co podał Wicepsik - PHP Zaawansowane programowanie(czasowo niedostępna, ale zanim opanujesz solidne podstawy powinna się pojawić
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam tamtą. Lakoniczna strasznie.
Mam zamiar do końca grudnia zacząć CMS. Po prostu będę czytał PHP Ćwiczenia praktyczne, czytał cały czas Manuala oraz pisał, pisał, pisał kod. I tu zwracam się do was i przenoszę się do Hyde Parku... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja uczyłem się PHP z książki: PHP5, Apache i MySQL
Według mnie to bardzo dobra książka. Ma bardzo obszerne dodatki, które ułatwiają codzienną pracę z PHP. Dodatkowo autor krok po kroku oprowadza przez instalację Apache, MySQL, PHP. Polecam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. PHP: Zend PHP 5 Certified Engineer Study Guide
2. MySQL: MySQL. Study Guide Solidnie uczą PHP i MySQL i przygotowują do certyfikacji, więc dwa w jednym. Oczywiście nie może Ci przeszkadzać fakt, że są w j. angielskim (: PHP 5. Zaawansowane programowanie jest pełna błędów (uśmiałem się np. przy metodach abstract w interfejsach). Ale można sporo się nauczyć m. in. przez znajdowanie i poprawianie tych błędów. Droga przez mękę, ale nie bez pozytywnych skutków. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:31 |