![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam do was takie pytanie - pewnie banalne, ale nie mogę znaleźć na to odpowiedzi nigdzie. Skrypty PHP wykonywane na serwerze wykonywane są jako jaki user? Ten od Apache? Czy jak? Innymi słowy - pliki tworzone na serwerze - cały czas mówię tutaj o linuxie - są własnością, którego usera? Mam taki problem, że pliki tworzone normalnie przez PHP mogę spokojnie edytować, usuwać - robić co chcę. Natomiast gdy wykonuję skrypt PHP Cron'em (jako root), pliki przyjmują domyślnie chmod 755 i później normalnie uruchamiany skrypt PHP wywala ERRORy, że nic nie może zrobić z tym plikiem (unlink). Dodanie w poleceniu CRONa komendy chmod mnie nie przekonuje - tak samo używanie tej funkcji przez PHP. Jak to ustawić by te pliki tworzone przez PHP i CRON, mogły być normalnie usuwane przez PHP? -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a na pewno ustawiasz dobrą ścieżkę do plików? bo dla skryptu odpalanego z przeglądarki i dla crona ustawia się różne ścieżki do pliku
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh... napisałem w poście, że tworzony jest plik z uprawnieniami 755, czyli tylko właściciel może wykonać na nim operację unlink. Właścicielem jest w tym przypadku zakładam root (Cron wykonuje się jako root). I potem sam PHP nie potrafi ruszyć tego pliku. I dlatego pytam - czysty PHP jest uruchamiany jako jaki użytkownik - czy ten od Apache czy jako inny standardowy czy jeszcze inaczej. I gdzie mogę to zmienić - o to mi chodzi.
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm nie znam się za bardzo ale sprawdziłem , na swoim hostingu dziwnym trafem każdy katalog ma atrybut 755 (standardowo , bez mojej ingerencji) i jakoś z poziomu przeglądarki mogę odpalić skrypty w tych katalogach.
|
|
|
![]()
|
|
Widocznie dobrze tam jest ustawiony user crona i user PHPa - i jak to ustawić właśnie pytam. Gdyby u mnie był ten sam user to tez nie byłoby problemów.
Mówię tutaj o dedykowanym serwerze (tak na wszelki wypadek dodam, żeby nie okazało się, że ktoś znowu zapyta), więc wszystkie rodzaje modyfikacji wchodzą w grę. EDIT: Ok, udało mi się to zrobić odpowiednio. Jeżeli ktoś szukałby podobnej odpowiedzi to domyślnie Apache korzysta z konta www-data i group www-date. Katalog domowy tego usera należy ustawić na folder gdzie trzymamy strony WWW, po czym przestawić CRONa by się odpalał jako ten user, a nie jako root. Temat do zamknięcia. Ten post edytował Skie 20.10.2010, 20:16:27 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:36 |